BiH
22

Centar za aktivno i zdravo starenje Novi Grad Sarajevo obilježio Sedmicu aktivnog starenja

Klix.ba
Centar za aktivno i zdravo starenja Novi Grad Sarajevo već drugu godinu obilježava Sedmicu aktivnog starenja, koja je bila popraćena mnogobrojnim aktivnostima, predavanjima i radionicama.

Sedmicu su počeli likovnom radionicom pod nazivom "Kistovi u akciji", a tema je bila jesen. Članovi sekcije su kreirali likovne radove i ukrašavali centar.

"Sljedećeg dana centar su posjetili kuhari iz Gastro ID-a i TOFI-a koji su članovima prezentovali zdrave zalogajčiće i skrenuli pažnju na zdravu ishranu. Nakom prezentacije i degustacije zdravih zalogajčića članovi centra zajedno sa volonterima su posjetili Zemaljski muzej", saopćeno je iz udruženja Out Loud.

Jedan dan u sedmici bio je rezervisan za gimnastiku i vježbe, a na Međunarodni dan osoba treće životne članovi centra su započeli kurs računara. Večer im je uljepšana tombolom u okviru koje su bili i vrijedni pokloni bh. kompanija, nakon čega se druženje nastavilo uz muziku i ples.

"Druženju su se pridružili zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Edina Gabela koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj. Sedmica aktivnog starenja je završena u petak zajedničkom šetnjom članova i volontera pod sloganom 'Koračajmo zajedno", navodi se u saopćenju.

Sedmica aktivnog starenja počela se obilježavati u SAD-u 2006. godine, a potom se proširila i na ostale zemlje svijeta. Centar za aktivno i zdravo starenje Novi grad Sarajevo je 2014. godine po prvi put obilježio Sedmicu aktivnog starenja u BiH.

"Ovom sedmicom ali i samim radom centra želimo aktualizirati probleme starije populacije skrećući pažnju vlasti, donatora i javnosti na ovu populaciju", zaključeno je u saopćenju.