BiH
0

Sreten Lazarević osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina

FENA
Sreten Lazarević osuđen je na sedam godina zatvora, Dragan Stanojević na pet, a Slobodan Ostojić na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na osnovu odluke Ustavnog suda BiH od 15. aprila 2015. godine, nakon ročišta pred vijećem Apelacionog odjeljenja u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona, vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda BiH donijelo je 9. juna 2015. godine presudu kojom se radnje optuženih Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića i Slobodana Ostojića utvrđene presudom Suda BiH od 22. septembra 2010. godine, pravno kvalifikuju kao krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vrijeme koje su optuženi proveli u pritvoru, kao i na izdržavanju kazne zatvora po pravosnažnoj presudi Suda BiH od 22. septembra 2010. godine, uračunat će se u izrečene kazne.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda izreklo je 22. septembra 2010. godine drugostepenu presudu kojom su Sreten Lazarević, Dragan Stanojević i Slobodan Ostojić oglašeni krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

S tim u vezi izrečena im je kazna zatvora u trajanju od devet godina za Lazarevića, sedam godina za Stanojevića i pet godina za Ostojića.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što je Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda donijelo 21. augusta 2009. godine drugostepeno rješenje kojim se prvostepena presuda Suda, u njenom osuđujućem dijelu, ukida i određuje održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Prvostepenom presudom Suda od 29. septembra 2008. godine, optuženi Sreten Lazarević, Dragan Stanojević, Mile Marković i Slobodan Ostojić oglašeni su krivim da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

S tim u vezi, Sud je optuženog Sretena Lazarevića osudio na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, optuženog Dragana Stanojevića na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, a optužene Mileta Markovića i Slobodana Ostojića na kaznu zatvora u trajanju od po pet godina.

Ustavni sud BiH je 15. aprila 2015. godine donio odluku kojom je djelimično usvojio predmetne apelacije, utvrdivši povredu člana Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (EKLJP), te je ukinuo presudu Suda BiH od 22. septembra 2010. godine u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona.

Istom odlukom, odbijena je kao neosnovana apelacija Dragana Stanojevića, Sretena Lazarevića i Slobodana Ostojića, podnesena protiv presude Suda BiH od 22. septembra 2010. godine.

Ustavni sud je naložio Sudu BiH da po hitnom postupku donese novu odluku u odnosu na ukinuti dio drugostepene presude, tj. u odnosu na izricanje kazne, te je Sud BiH, postupajući po naloženom, donio odluku kako je navedeno, saopćeno je iz Suda BiH.