{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sreten Lazarević osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina

F
10.6.2015. u 18:35
0
18
Sreten Lazarević osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina
0
Sreten Lazarević osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina
Sreten Lazarević osuđen je na sedam godina zatvora, Dragan Stanojević na pet, a Slobodan Ostojić na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na osnovu odluke Ustavnog suda BiH od 15. aprila 2015. godine, nakon ročišta pred vijećem Apelacionog odjeljenja u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona, vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda BiH donijelo je 9. juna 2015. godine presudu kojom se radnje optuženih Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića i Slobodana Ostojića utvrđene presudom Suda BiH od 22. septembra 2010. godine, pravno kvalifikuju kao krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vrijeme koje su optuženi proveli u pritvoru, kao i na izdržavanju kazne zatvora po pravosnažnoj presudi Suda BiH od 22. septembra 2010. godine, uračunat će se u izrečene kazne.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda izreklo je 22. septembra 2010. godine drugostepenu presudu kojom su Sreten Lazarević, Dragan Stanojević i Slobodan Ostojić oglašeni krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

S tim u vezi izrečena im je kazna zatvora u trajanju od devet godina za Lazarevića, sedam godina za Stanojevića i pet godina za Ostojića.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što je Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda donijelo 21. augusta 2009. godine drugostepeno rješenje kojim se prvostepena presuda Suda, u njenom osuđujućem dijelu, ukida i određuje održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Prvostepenom presudom Suda od 29. septembra 2008. godine, optuženi Sreten Lazarević, Dragan Stanojević, Mile Marković i Slobodan Ostojić oglašeni su krivim da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

S tim u vezi, Sud je optuženog Sretena Lazarevića osudio na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, optuženog Dragana Stanojevića na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, a optužene Mileta Markovića i Slobodana Ostojića na kaznu zatvora u trajanju od po pet godina.

Ustavni sud BiH je 15. aprila 2015. godine donio odluku kojom je djelimično usvojio predmetne apelacije, utvrdivši povredu člana Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (EKLJP), te je ukinuo presudu Suda BiH od 22. septembra 2010. godine u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona.

Istom odlukom, odbijena je kao neosnovana apelacija Dragana Stanojevića, Sretena Lazarevića i Slobodana Ostojića, podnesena protiv presude Suda BiH od 22. septembra 2010. godine.

Ustavni sud je naložio Sudu BiH da po hitnom postupku donese novu odluku u odnosu na ukinuti dio drugostepene presude, tj. u odnosu na izricanje kazne, te je Sud BiH, postupajući po naloženom, donio odluku kako je navedeno, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: