BiH
30

Sredoje Nović: Inicijativa o proglašenju vanrednog stanja u BiH zakašnjela

Anadolija
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici zakazanoj u utorak najvjerovatnije neće donijeti odluku o proglašenju vanrednog stanja uzrokovanog poplavama na teritoriji Bosne i Hercegovine, jer će se tome usprotiviti ministri iz Republike Srpske koji smatraju da bi takva odluka bila donesena sa zakašnjenjem.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je danas za AA kako bi donošenje odluke o proglašenju vanrednog stanja u Bosni i Hercegovini zbog poplava u utorak, kada će biti održana sjednica Vijeća ministara BiH, bilo zakašnjelo.

On je istakao kako je bilo logično da se u protekla tri dana, u saradnji sa vladama entiteta, predloži takva odluka, ali da bi sada, kada se situacija već smiruje u mnogim dijelovima zemlje, to bilo gotovo bespredmetno. 

"Inicijativa Vlade FBiH da se vanredna situacija proglasi na nivou BiH, a oni neće da je proglase u Federaciji BiH je lakrdija. Mislim kako je to samo igra i politiziranje pojedinaca. Sigurno je bilo više nego očekivano i potrebno da Vlada FBiH u uslovima kada je pola entiteta pogođeno poplavama proglasi vanredno stanje na teritoriji Federacije BiH. Da je Vlada FBiH proglasila vanredno stanje u Federaciji BiH, a Vlada RS je to već učinila za teritorij RS-a de facto bi imali proglašeno vanredno stanje u cijloj BiH", ocijenio je Nović. 

Ministar civilnih poslova BiH naglasio je kako nema najava da bi sjednica Vijeća ministara BiH, planirana za utorak, mogla biti odgođena zbog situacije uzrokovane poplavama. 

"Situacija se polako normalizira i stabilizira. Večeras krećem iz Banja Luke i sutra ću biti u Sarajevu na poslu", naveo je Nović. 

Da bi odluka o vanrednom stanju bila usvojena mora biti donesena konsenzusom, odnosno moraju je podržati ministri iz reda sva tri konstitutivna naroda.