Počitelj, Jajce, Bihać...
115

Srednjovjekovne tvrđave u BiH prepuštene su same sebi: Kako ih oživjeti i ukazati na veliki značaj

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Počitelj (Foto: E. M./Klix.ba)
Srednjovjekovne tvrđave prepuštene su same sebi. Iako su brojne od njih nacionalni spomenici, zub vremena uzima svoje. Obrušene, zarasle u korov, prizori svakodnevnice, a samo neke od njih su u funkciji i žive.

U Bosni i Hercegovine je desetine tvrđava koje građani, ali i turisti širom Evrope rado vole posjetiti. Međutim, sve više je onih koje su prepuštene vremenu, o kojima niko ne brine, a svaka obnova zahtijeva projekat, apliciranje i čekanje države na milost. Ekipa portala Klix.ba nedavno je posjetila Počitelj gdje smo razgovarali s mještanima koji se bave i trgovinom.

Haso Veledar koji u Starom gradu Počitelj posjeduje jedan ugostiteljski objekat u razgovoru za Klix.ba je kazao da je do koronavirusa bilo dosta grupa koje su posjećivale Počitelj, ali da je prošla godina bila dosta dobra.

"Turista ima, dosta ih ima. Sada dolaze kvalitetni ljudi, a ne oni koji su usputno svraćali na putu ka Neum gdje bi stali, ispušili cigaru i otišli dalje. Sada imamo goste koji dolaze namjenski, jer žele posjetiti Počitelj, popiti kafu, pojesti nešto, kupiti", kazao je Veledar.

Dodao je da imaju dosta nerješenih stvari u starom gradu jer imaju problem sa smećem, pa sami čiste i čine Počitelj, bar donji dio grada, pristupaćniji turistima.

"Smeće inače ja kupim, nosim i čistim sve. Prvo popravimo pristupni put bez ikakve pomoći institucija i tako ću ubuduće raditi. Smeće znamo pokupiti i sami odvesti jer ne možemo ostaviti ono što turisti ostave, a nemamo regulisano to", dodao je Veledar.

Kazao je i da je gradnja autoputa ustvari dobra stvar s obzirom da će od Sarajeva do Počitelja biti moguće doći za jedan sat, a da će, onaj ko želi posjetiti Počitelj, sići s autoputa u Ševas njivama koje su odaljene par minuta vožnje od Počitelja i posjetiti ovaj stari grad.

Tvrđavu u Maglaju, obnavljaju pojedinci, sistemski održavanje kao ni zabavni sadržaji na tvrđavi nisu toliko zastupljeni. Tvrđava u Vranduku kod Zenice povremeno ima aktivnosti, a za projekat obnove nakon nedavnog obrušavanja zida bio je zadužen Muzej grada Zenice. Na svu sreću i brzoj reakciji nadležnih, zid je saniran.

S druge strane, definitivno možda i najviše zabavnih sadržaja je na tvrđavama u Cazinu na Ostrošcu, na Sokolačkoj tvrđavi u Bihaću te tvrđavama u Jajcu i Travniku.

Srednjovjekovne tvrđave u Travniku i Jajcu mjesta su u kojima je vidljiv iskorak u korištenju ovih iznimnih kulturnih resursa i u manifestacijskom turizmu. Osim osnovne funkcije posjete i razgledavanja na ovim tvrđavama u proteklih nekoliko godina organiziraju se brojni spektakularni koncerti domaćih i regionalnih zvijezda i kao takve pružaju posebna iskustva i doživljaj te privlače veći broj turista nego na koncertima koji se održavaju na uobičajenim mjestima.

Prema riječima direktora Turističke zajednice SBK Miroslava Matoševića, za deset dana sve posjetioce očekuju dva spektakularna koncerta na srednjovjekovnim tvrđavama.

"U Travniku u okviru Travnik Summer Festa na popularnoj Travničkoj tvrđavi Stari grad u četvrtak, 13. jula 2023. godine nastupiti će jedan od najpopularnijih izvođača iz regije Zlatan Stipišić Gibonni dok će u okviru Jajce Summer Festa 15. jula 2023. godine na tvrđavi u Jajcu nastupiti Dženan Lončarević", kazao je Matošević.

Prilikom održavanja koncerata ili drugih događaja na tvrđavama posebno se vodi računa da se događaji organiziraju uz posebnu pažnju u smislu očuvanja povijesnih elemenata i struktura. Provode se sve odgovarajuće mjere kako bi se osigurala sigurnost i zaštita tvrđave, ali istovremeno i pružilo gostima jedinstveno iskustvo.

"Na srednjovjekovnim tvrđavama je znatno teže organizirati koncerte nego je to u sportskim dvoranama ili gradskim trgovima budući da je pristup tvrđavama dosta otežan, te se kompletna oprema kao i druga tehnička oprema u pravilu mora prebaciti fizički budući da je onemogućen pristup vozilima. Ipak veliko je zadovoljstvo vidjeti da je to baš ono što publiku i turista zanima, a posebno veseli činjenica što svaki put kada organiziramo koncerte na našim tvrđavama svi smještajni kapaciteti budu popunjeni", ističe Ivica Džambas, organizator koncerata.

Ono što je sigurno da će u narednom ljetnom periodu bh. građani, ali i posjetioci širom Evrope moći uživati u spoju kulture i srednjovjekovlja na jedan jedinstven način, ali i da je potreban veći angažman nadležnih na oživljenju i drugih tvrđava koje imaju velike potencijale za sadržaje kakvi su u Jajcu, Travniku, Bihaću, Cazinu i drugim gradovima.