Komentari (42)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nakon srednje škole su mnogi neodlučni i nesigurni u svoj izbor i u to da li će biti primljeni, pa bi rado predali na više fakulteta. Problem je u tome da je ovo mač sa dvije oštrice jer je problematično za one studente koji bi aplicirali na samo jedan. Neko npr. bude primljen na 3 fakulteta, na kraju se odluči za jedan, a drugi studenti zbog njega izgube mjesto na druga dva fakulteta. Potrebno je uraditi reformu, ali na način da niko ne bude oštećen.
To je vrlo jednostavno. Ako neko bude primljen na neki faks/odsjek, i odustane od njega jer je primljen negdje drugo, pozove se osoba prva "ispod crte" koja je bila na prijemu i pita zeli li da bude primljen. Ako ne, zovne se sljedeca naredna. Sve je pitanje obicne organizacije, koja moze biti jednostavna. Par poziva, vodjenje evidencije. Ali kod nas je - zasto jednostavno, kad moze komplikovano. :)
odredi sebi prioritete po fakultetima i lahko je. primi te na prvi od prioriteta sa ova dva ispadas i cao. ali to nasim debili treba 100 god da usvoje
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
U Hrvatskoj je to odavno riješeno online upisnim sistemom, gdje ti se ocjene unose u e-svjedodžbu, apliciraš na more fakulteta koje posložiš po vlastitim kriterijima preferencije, pa kako na koji upadneš, automatski nestaješ s drugih lista, a tvoje mjesto tamo zauzima idući s liste.
Međutim, s obzirom na šta sliči studentski ISSS, mogu mislit na šta bi taj sistem miriso. Još uzmi entitetske podjele i "nacionalne" razlike... Zato najbolje da se upisuje s kadijinom bujruntijom.
...ja sam sćeo na fpn. al me nije "primilo". pa sam moro na etf. jazuk, mogo sam pare naklepat. il počet pit, ko nijaz.
Treba im omoguciti makar na jos 1 - 2
treba da bude centralna agencija preko koje se aplicira....u engeskoj ima UCAS...mozes aplicirati 5 faxova...i UCAS ce sve organizovati izmedju fakulteta i tebe da tako niko ne izvisi i sve se dogodi brzo...i onda ima druga faza kad se popunjavaju prazna mjesta....i ucas ce provjeriti diplome...tako da diplome samo odu u UCAS a ne u skolu...a kad podjes u skolu...samo ih odneses da potvrdis ... U nas na Balkanu uvijek izmisljaju sistem da bi ga mogli varati...odes u Englesku skontas sistem ..
Kad god cini da je situacija bolja ili da se poboljšava, samo se sjetite ovakve odluke, kao i mnogih ostalih vezanih prvenstveno za obrazovanje. Ako vam je to malo, sjetite se špediterstva i te krađe.
A inače, fakulteti se mogu uvijek završavat, ganjajte djeco m*ndže umjesto da dupite na minderlijicama po čaršiji.
Asocijacija nehljebovaca !! !
Asocijacija nehljebovaca !! !
Upravu su, umjesto da se ponudi šansa da se ide na nekoliko prijemnih pa na kojima se prođe, nek onda budući gušter odluči koji hoće a koji ne, a trebale bi postojati pokretne liste, koje bi čim neko otkaže fakultet jer je odlučio da uzme drugi pomicala imena ispod crte (koji nisu uspijeli upasti u određeni broj primljenih) prema gore.
Ajoj kod nas ti je sve to "visa matematika". Ja neki dan isla u staru srednju skolu da pitam za primjerak diplome i svjedocanstava, jer mi je staro pisano rukom. I kazu meni "pa i sad da ti damo novu, pisali bi ti rukom, jos nemamo sistem elektronske obrade podataka". Kakvi mi i "sistemi", evidencija, pracenje. Posebno na Univerzitetima. Jos se nosaju papirne prijave ispita, dok se u svijetu sve vrsi elektronski.
Srednjoskolci samo traze novi nargila bar zato ne serite!!
Ako ne vjerujete meni onda vjerujte svojim ocima minusasi jadni!!!
Sta ce vam fakultet, ja sam zavrsio gradjevinski 5 god i na kraju dobijes jednu veliku ki*u. I poslije silnih godina na faxu opet moras u Njemacku. Zakljucak: Srednjoskolci moji, fatajte se odmah Njemacke, proci ce vam mnogo godina uzalud na fakultetima.
nemoj tako.....skola nikada nije izdala.......
@mirrorce Upravo tako. Druga je stvar što nekome odgovara da školovanje djeluje razočaravajuće na mlade. Znanje ti IPAK niko ne može uzeti.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
i šta sad, ako te s jednog šutnu, da ti uletiš na drugi ispred nekoga kom je prvi izbor bio taj tvoj drugi izbor? nije pošteno
Ne lupaj u Americi se omladinci prijave na sto koledza jos skontaj koliki je to broj pa se opet sve lijepo izorganizuje