BiH
959

Srednjoškolci snimili dokumentarac o strahotama opsade Sarajeva

Piše: L. Č.
U sklopu nastave i nastavnog plana i programa predmeta Sociologija, učenici trećeg razreda Druge gimnazije u Sarajevu su napravili dokumentarac o opsadi Sarajeva, koja je trajala od 1992. do 1995. godine.

Jedan od učenika koji je radio na ovom projektu je Eldar Berbić, koji u razgovoru za Klix.ba kaže kako su na ideju za snimanje filma došli nakon što su sa profesoricom Enisom Karamešić na času Sociologije gledali dokumentarni film "Vanzemaljci iznad Sarajeva", pomislivši kako bi bilo da i sami naprave nešto slično.

"Željeli smo na neki jednostavniji način pokazati šta se sve to dešavalo u našem gradu za vrijeme rata, budući da smo primijetili da mlađa generacija i dosta ljudi naših godina nisu dovoljno upoznati sa strahotama koje su se u našem gradu dešavale u periodu od 1992. do 1995", govori Eldar Berbić za Klix.ba.

Učenici naglašavaju kako njihov film ni na koji način nema namjeru da promoviše mržnju prema ijednom narodu, već je napravljen isključivo u edukativne svrhe.

U kreiranju filma je učestvovalo 15 učenika, a korišteni materijal i autentične snimke iz tog perioda su uglavnom pronalazili na YouTubeu. Film su dosad pogledali njihovi drugovi i profesori iz škole, a nadaju se kako će u budućnosti imati priliku organizovati projekciju svog filma i pred brojnijom publikom i većim brojem ljudi.