BiH
675

Srednjoškolci performansom ispred SCC-a pitali: Zašto još niste otišli?

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine danas je performansom ispred Sarajevo City Centra obilježila Dan pobjede nad fašizmom i poručila vlastima i političarima "Vrijeme je, kolektivno napuštamo BiH!"

Oko 500 srednjoškolaca iz svih krajeva BiH,a najviše iz Unsko-sanskog i sarajevskog Kantona obilježilo je današnji performans. Događaju su prisustvovali učenici iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a mladi su poslali poruku da zvanično napuštaju BiH i da se ne žele vratiti.

"Vlastima želimo poručiti da nećemo šutjeti, trpjeti i biti u zemlji gdje se potencijal srednjoškolaca ne prepoznaje. Najbitniji nam je obrazovni sistem u državi, imamo 13 ministarstava koji ne funkcioniraju baš najbolje. Ukoliko bismo imali jedan, ali konkretan sistem, učenici bi bili zadovoljni. Također, mnogo je bitno uključiti srednjoškolce u donošenje bitnih odluka u društvu i obrazovanju", kazala je za Klix.ba učenica Mariana Gojković.

Predsjednica Mreže/savjeta vijeća učenika BiH Šarić Lejla, kazala je kako je aktivnost došla kao kruna kampanje "Želimo znati“ koja se realizira pet godina.

"Kampanja je ove godine preimenovana u naziv 'Već pet godina želimo znati kada će ovaj shit stati'. Ovakav naziv naišao je na pozitivne kritike medija i srednjoškolaca, ali i ostale građane BiH. Danas se srednjoškolci pitaju: ' Koliko godina ćemo šutiti, trpiti i stajati na nekim mjestima da se određene stvari riješe", izjavila je Šarić za naš portal.

Situacija u BiH nije baš najbolja i učenicima je mnogo teško napraviti neki uspjeh. Potreban je veliki trud i talenat da bi se ostvarilo bilo šta vrijedno pažnje. Naše sagovornike ističu da vlasti malde šalju u neke druge države, nude druge poticaje, ali nikako da pažnju da usmjere ka pravim stvarima. Na performansu su se mogli vidjeti plakati i štandovi gdje su učenicima ponuđene određene zemlje u koje mogu otputovati. Također, pored performasna upriličen je i nastup benda, koji je pjesmama prigodnim za učenike obilježio današnji dan.

Luka Božović iz Novog Pazara jedan je od predstavnika Učeničkog Parlamenta Srbije. U Sarajevo je došako kako bi podržao kolege iz BiH.

"Situacija u našoj državi nije ništa bolje nego kod vas. Nekim koracima se pokušava dovesti situacija u red, ali nažalost, bezuspješno.Zašto da mi šutimo više, kada nam vaše riječi donose budućnost koje je sve manje, manje, manje. Svjesno ste saučesnici masovnom 'odlivu mozgova', rekao je Božović.