BiH
6

Srednjoškolci napuštaju školu zbog braka, neimaštine i zdravstvenih problema

Klix.ba
Foto: Tarik Bićo
Foto: Tarik Bićo
U prostorijama Druge osnovne škole u Sarajevu danas je održana prezentacija izvještaja istraživanja prevencije trgovine ljudima u srednjim školama.

Istraživanje je je rezultat projekta "Žene u BiH sigurne od prijetnji trgovine ljudima" koje implementira Udruženje za saradnju roditelja i škola u BiH u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, te uz finansijsku podršku Catholic Relief Servicesa (CRS).

Ispitivanjem je obuhvaćeno 68 srednjih škola iz osam kantona i Brčko distrikta. Od ukupnog broja učenika koji su u 2012/2013. godini prekinuli školovanje u anketiranim školama, 27,09% je nastavilo školovanje u drugoj školi.

Za samo 25,67 % učenika koji su prekinuli školovanje u školskoj 2012/2013. godini evidentiran je razlog.

Među navedenim razlozima u 18,23% slučajeva navedena je promjena prebivališta, u 16,02% zasnivanje bračne zajednice (prednjače učenice nižih razreda), u 10,50% disciplinska mjera/isključenje iz škole, 9,94% nesređene porodične prilike, 7,73% loša financijska situacija, 4.42% delikventno ponašanje, te zdravstveni problemi i nedostatak organiziranog prijevoza u 3,87 odnosno 1,66% slučajeva. U 27,62% slučajeva radi se o nekom drugom razlogu koji nije naveden u anketnom obrascu.

Ovaj projekat je nastavak prethodnog projekta SUSTAIN koji je imao za cilj jačanje kapaciteta državnih institucija za borbu protiv trgovine ljudima kao i implementaciju Državnog akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima, kroz razvijanje održivih sistema u sektorima prevencije trgovine ljudima, zaštite žrtava trgovine ljudima i monitoringa implementacije Državnog akcionog plana i Državnih referalnih mehanizama. Predmet istraživanja je uključenost prevencije trgovine ljudima u nastavne planove i programe srednjih škola.

Neke od preporuka za bolju praksu unapređenja mehanizama za održivost uključivanja prevencije trgovine ljudima u škole u BiH.

Obrazovne vlasti u Republici Srpskoj i kantonima Federacije (Zeničko-dobojski kanton, Srednjobosanski kanton) trebaju donijeti odluke o integraciji teme borbe protiv trgovine ljudima u školske programe za osnovne i srednje, animirati i senzibilizirati javnost putem medija za problem trgovine ljudima- ciljano i kontinuirano širiti informacije o pravima djece i opasnostima za djecu i podizanje svijesti svih o potencijalnim rizicima i načinima zaštite.