Gosti Druge gimnazije
1

Srednjoškolci iz Švedske oduševljeni bh. kulturom i tradicijom

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U periodu od 10. do 17. novembra sarajevsku Drugu gimnaziju posjetila je grupa učenika iz Švedske u okviru internacionalne saradnje.

Treća po redu razmjena učenika između sarajevske Druge gimnazije i Njudungsgymnasiet srednje škole iz Vetlande, Švedska produkt je dugogodišnje izuzetno kvalitetne saradnje između ove dvije srednje škole.

"Cilj saradnje ogleda se u edukaciji švedskih srednjoškolaca završnih razreda o historiji i kulturi Bosne i Hercegovine, ali i starijih učenike Druge gimnazije o recikliranju i odnosu prema okolišu. Naime, želja nam je kao pozitivan praktičan primjer ukazati na visok stepen svjesnosti Švedske i njenih državljana o ekološkim problemima koji okružuju sve nas s ciljem buđenja svijesti među našim mladima o bitnosti brige za zdrav okoliš", saopćeno je iz Druge gimnazije.

Tokom proteklih sedam dana, učenici iz Švedske su imali priliku zajedno sa svojim novim prijateljima iz BiH živjeti našu svakodnevnicu, ali se i pobliže upoznati sa našom historijom i kulturom. Govoreći o svom prvom utisku o Bosni i Hercegovini, profesorica Ann Karlsson ističe:

"Veoma su mi se svidjeli muzeji, kao i interesantna i veoma poučna historija BiH. Posjetili smo i Tunel spasa, to je jedan od izleta koji me se najviše dojmio. Također, priroda u BiH je veoma lijepa. Mi u Švedskoj nemamo priliku vidjeti ovakve planine i prirodu. Gosti učenici i profesori su u želji da dožive cjelovito iskustvo sarajevskog života sa svojim domaćinima prisustvovali nastavi u Drugoj gimnaziji. Mogu vam reći da sam impresionirana količinom znanja kojim učenici raspolažu. Uživala sam u druženju sa profesorima i učenicima ove škole", istakla je Karlsson.

Interesantno je da su gosti, iako projekt za učenike iz Vetlande podržava vlast Švedske, ipak izabrali da u BiH dođu autobusom, bez obzira na dužinu pređenog puta. Kao razlog navode previše loš uticaj aviona na čovjekov okoliš, te se vode parolom Misli globalno, djeluj lokalno.

Trogodišnjoj uspješnoj realizaciji ovog veoma kvalitetnog projekta doprinos su do sada dali Grad Sarajevo, Općina Centar, Muzeji Sarajevo, Ratni muzej "Tunel" , Federalno Ministarstvo turizma i okoliša.

No, projekt se realizira prvenstveno zahvaljujući naporima Druge gimnazije Sarajevo, entuzijazmu roditelja i profesora angažiranih na projektu. Uzvratna posjeta učenika Druge gimnazije Sarajevo planirana je za februar 2013. godine.