BiH
0

Srednjoškolci iz cijele BiH s trakama na ustima traže poštivanje svojih prava

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više od 200 srednjoškolaca iz svih dijelova BiH danas su ispred BBI centra u Sarajevu s trakama na ustima i transparentima s porukama odlučili skrenuti pažnju na probleme s kojima se suočavaju generacije učenika.

Traka na ustima simbolično je predstavljala nemogućnost govora i kršenja prava učenika, a na transparentima su stajala pitanja na koja su tražili odgovor od resornih ministara iz svih dijelova BiH.

Na Trgu djece Sarajeva simbolično je postavljeno 13 stolica koje su simbolizirale fotelje ministara iz 10 kantona FBiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko i mjesto za učenike.

"Naša akcija se zove 'I dalje želimo znati', jer smo i prošle godine imali akciju u kojoj smo svim ministrima postavili 13 pitanja na koja nismo dobili odgovor, a želimo znati. Jučer smo u Parlamentu BiH imali sastanak s ministrima obrazovanja i učenicima, gdje smo ministrima predali štafete u kojima se nalazio papir sa zadacima koje oni trebaju ispuniti. Ministri koji su se pojavili obećali su da će pokušati uspostaviti saradnju sa srednjoškolcima", rekao je Nedim Hodžić, maturant Srednje građevinsko-geodetske škole Sarajevo i predsjednik Mreže vijeća učenika KS.

Hodžić ističe kako srednjoškolci imaju razne probleme, ali da je glavni kršenje njihovih prava.

"Prošle godine imali smo akciju tokom koje smo u svakoj školi okačili na zidove liste svojih prava, ali one su skinute", kaže Hodžić.

Na stolici iznad koje je visio balon KS sjedio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Damir Marjanović, koji je strpljivo odgovarao na sva pitanja koja su mu učenici postavljali.

"Čini mi se da ni na koji način ova generacija ne može promijeniti BiH, ali čini mi se da gledam upravo ljude koji će je promijeniti. Jedina stvar koju ne smijete ponoviti je greška koju su uradile ranije generacije, a to je da sve promijenite nagore. Promijenite situaciju nabolje. Ova aktivnost i akcija neka budu prvi korak ka tome", rekao je Marjanović.

Ministar ih je potom uputio kome se sve mogu obratiti u slučaju da njihova prava budu prekršena, rekavši kako su tu pedagog, menadžmenti škola, zatim inspektori i na kraju resorno ministarstvo.

"Učenici mogu učestvovati u kreiranju školskog plana i programa. Svako ko je poslao kvalitetan mail, ili Facebook poruku, ili dao prijedlog tokom 'Petka s ministrom' utjecao je pozitivno", rekao je ministar te na pitanje o tome "Zašto BiH nema jednistven plan i program obrazovanja" odgovorio: "Onog momenta kada pitanja budu dovoljno glasna da ih čuju političari. Kada budete dovoljno jasni da uvjerite nas stare političare tada će biti jedinstven plan i program".

Nakon razgovora s ministrom srednjoškolci iz 10 kantona FBiH, Brčko distrikta i RS-a prilazili su stolicama i govorili o saradnji s ministarstvima. Baloni KS, HNK, ZDK i RS su pušteni u zrak, jer su njihovi ministri potpisali Memorandume o saradnji, dok su baloni ostalih kantona ostali svezani kao opomena i simbol da će ih uvijek pratiti gdje god krenuli dok se ne odluče sarađivati sa srednjoškolcima na rješavanju njihovih problema i poboljšanju sistema obrazovanja.