BiH
119

Srednjoškolci iz BiH putuju na edukaciju u Pittsburgh i Washington

Piše: E. M.
Washington
Washington
Učenici srednjih škola Bosne i Hercegovine u srijedu će otputovati u Sjedinjene Američke Države gdje će imati priliku da tokom tri sedmice razviju svoje sposobnosti o liderstvu i aktivizmu u društvu.

Projekat Youth leadership finansiran je od Vlade SAD-a, a u sklopu projekte Pittsburgh i Washington DC posjetit će 18 srednjoškolaca i tri profesora iz Stoca, Doboja i Zenice.

U razgovoru za Klix.ba profesor engleskog jezika iz Zenice Dženis Imširović je kazao kako je ovo izvrsna prilika da se mladi upoznaju sa sistemom liderstva u velikim državama.

"Mi ćemo posjetiti SAD u ulozi ambasadora naše države i cilj nam je, osim da naučimo neke stvari, i predstavimo Bosnu i Hercegovinu i naše obrazovne i pravne sisteme. Prilikom posjete Americi poboljšat ćemo naše sposobnosti liderstva i nošenja sa promjenama u društvu sa akcentom da se kroz svoj rad istakne i provuče aktivizam", kazao je Imširović.

Plan posjete Sjedinjenim Američkim Državama obuhvata upoznavanje kulture i znamenitosti gradova Pittsburgha i Washingtona, te edukaciju o liderstvu, aktivizmu, zajedničkom djelovanju te posjetu State Departmentu.

Imširović je dodao da je ovo projekat koji se već duži niz godina realizira u Bosni i Hercegovini u nekim od gradova, ali da postoji još mnogo projekata koje SAD finansira, ali da građanstvo nije zainteresovana.

"Postoji zaista još dosta projekata od Vlade SAD-a koji su ponuđeni nama u BIH, ali kod nas je izražena tolika pasivnost u smislu angažovanja za apliciranjem jer uvijek mislimo da mi nemamo šanse u tome", dodaje Imširović.

Međutim, interesovanje srednjoškolaca za posjetu SAD-u je bilo ogromno, tako je na području Zenice za odlazak apliciralo više od 150 učenika, dok je samo šest izabrano kao i u Stocu i Doboju.

"Ovakvih projekata trebamo više u našem društvu jer priliku zaista dobiju oni koji se trude da svojim djelovanjem doprinesu boljem svijetu, a ne oni koji su navikli da budu na nečijem budžetu", zaključio je naš sagovornik.

Srednjoškolci će sutra iz svojih gradova otputovati prema Sarajevu, dok je let za Pittsburgh planiran u srijedu, a povratak u BiH je zakazan za 23. april.