{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srednjoškolac izumio bicikl sa 36 brzina

S
8.5.2010. u 11:33
0
26
Srednjoškolac izumio bicikl sa 36 brzina
0
Srednjoškolac izumio bicikl sa 36 brzina
Simo Miljković (Foto: SRNA)
Petnaestogodišnji Simo Miljković iz Trebinja, učenik prvog razreda Elektrotehničke škole, napravio je bicikl sa 36 brzina i radi na novim projektima.
Miljković je za svoj novi izum na nedavno održanom sajmu "Inost mladih" u Banjoj Luci osvojio Teslinu bronzanu medalju i plaketu, što mu je dalo dodatni motiv da razmišlja i o izlaganjima na međunarodnim sajmovima inovacija.

Ovaj nadareni srednjoškolac kaže da je na početku imao samo ram od starog bicikla, a da je sve potrebne dijelove kupovao i ugrađivao, da bi na kraju unio i nekoliko inovacija, prije svega, na mjenjaču kako bi se dobio takav prenos da se bicikl može voziti uz veliki nagib sa povećanjem brzina.

Miljković kaže da je riječ o visokovalitetnom biciklu, koga je uradio sam, navodeći da su ga u oblast mehanike uputili otac, brat i stric, a da su mu velika podrška direktor i profesori Srednje trehničke školu koju pohađa, posebno profesor Slobodan Vukosavljević.

Simo Miljković potiče iz kuće u kojoj se s koljena na koljeno prenosi mehaničarski zanat, pa zbog toga ne čudi što je ovaj nadareni dječak krenuo stopama svoga djeda, čije ime i nosi, a koji je bio automehaničar i u to vrijeme dobitnik mnogih priznanja za svoj rad.

I Simin otac i stric bave se istim poslovima, dok mu stariji brat studira Elektrotehnički fakultet u Podgorici.

Miljković kaže da sada najviše vremena provodi sa inovatorom Željkom Bulatovićem od koga može mnogo da nauči.

Nadareni srednjoškolac napominje da je uradio i model inovativne lampe sa sijalicom i mjestom za svijeću, koja služi kada nestane električne energije, te da će taj rad izlagati na nekom od sljedećih sajmova inovacija u BiH.

Srednja tehnička škola ima nadarenu grupu inovatora koji uz pomoć profesora ostvaruju zapažene rezulatate.

Na sajmu inovacija "Inost mladih" medalje su osvojili i Goran Lalović za inovativni lift i Milan Đurica za kompjuterski program, čiji je mentor profesor Slobodan Vukosavljević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: