Sajam u Mostaru
12

Srednje škole se predstavile budućim učenicima: Vlada će stipendirati zanate

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Tradicionalni Sajam srednjih škola Grada Mostara održan je danas u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru. Na jedno mjesto je okupio sve srednje škole u gradu na Neretvi, a dojučerašnji osnovci imali su pravu priliku da donesu konačnu odluku "šta upisati".

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, kazao je kako je ovo okupljanje i prezentiranje svih mostarskih srednjih škola postalo korisna i lijepa tradicija.

"Učenici osnovnih škola ovdje imaju priliku vidjeti sve ono što nude srednje škole. Kad bih ocjenjivao srednje škole kazao bih da u svakom slučaju mogu bolje", izjavio je ministar.

Ministar je kazao kako je Vlada HNK odlučila stipendirati određena zanatska zanimanja u narednoj školskoj godini. Dodao je da će ove godine srednje škole upisati oko 1.800 novih učenika.

Srednja mašinska i saobraćajna škola iz Mostara predstavila je na sajmu sve svoje potncijale, a za narednu školsku godinu upisuje pet novih odjeljenja. Alma Drljević, pedagog u toj školi, kaže kako su ove godine naglasak stavili na tehnička zvanja.

"Upisujemo odjeljenje tehničara za robotiku, tehničara programrera za CNC mašine, tehničara za mehatroniku i kompjutersko konstruisanje te operatere za CNC mašine, instalatere za centralnog grijanja i vozača motornih vozila", kazala je Drljević.

Pažnju budućih srednjoškolaca nastojali su privući 3D printerom, robotskom rukom, strukom i glodalicom.

"Manjak djece o kojem se priča kod nas se dosad nije osjetio. Uvijek djeca znaju za nas. Rezultati na Festivalu rada srednjih tehničih škola naša su najbokja reklama", izjavila je.

Adel Hajdarović profesor je geodetske grupe predmeta u Srednjoj građevinskoj školi Jurja Dalmatinaca u Mostaru. Kaže nam da se ova škola posebno izdvaja zbog toga što učenicima ne nudi samo rad u učionicama, već i dosta terenskog rada.

"Djeca su stalno na otvorenom gdje stječu znanja u radu s geodetskom opremom. Nakon toga ide obrada podataka na računarima. Treba istaknuti da je sad ovo sve više geo-informatika, stavlja se naglasak na informatički aspekt", kazao je profesor Hajdarović.

Malo je djece generalno, nastavlja on, ali nekako se nosimo s time. Posebno je vaan podatak da na Zavodima za zapošljavanje nema niti jedan diplomirani inžinjer geodetske struke.

Dojučerašnji osnovci razgledavali su štandove, mogućnosti koje im se nude. Ako već ranije nisu odlučili šta upisati, danas su imali priliku da donesu konačnu odluku.