BiH
32

Srednja stručna škola u Goraždu u novom izdanju, za rekonstrukciju izdvojeno 200.000 KM

Piše: E. A.
U Goraždu je priređena svečanost povodom završetka radova na rekonstrukciji Srednje stručne škole "Džemal Bijedić".

U adaptaciju objekta koji je uređen po savremenim standardima uloženo je 200.000 KM od čega 30.000 KM za radionicu praktične nastave, školsku kuhinju i trpezariju u kojoj će učenici ugostiteljskog smjera sticati znanja iz praktične nastave.

Projekat su podržali UNDP-a, Vlada Švedske i švedska organizacije za međunarodnu saradnju, zatim federalni Fond za zaštitu okoliša, Federalno ministarstvo za okoliš, kantonalna vlada te organizacija Kultur kontakt iz Austrije ali i brojne goraždanske firme.

"Vlada BPK-a Goražde je Srednju stručnu školu stavila u vrh prioriteta tako da sada imamo jedan, u svemu reperezentativni objekat. Tu su bolji uslovi za nastavnike, učenike i za realizaciju nastavnog procesa. Projekat je rađen u više faza, prva faza je koštala oko 90 hiljada KM, obuhvatila je rekonstrukciju krova i zamjenu stolarije, druga faza odnosila se na utopljavanje školskog objekta i izgradnju ulaza za učenike i za kotlovnicu, ona je iznosila oko 69 hiljada KM. Tu je svakako i ovaj značajni projekat otvaranja kuhinje i kad se saberu uložena sredstva, to je blizu 200 hiljada KM", izjavio je Admir Kurtović, direktor škole.

Kurtović je najavio i realizaciju projekata opremanja kabineta za hemiju, te uređenja i modernizacije školskog dvorišta.

Premijer BPK Goražde Emir Oković i resorni ministar Damir Žuga tokom svečanosti istakli su višestruk značaj Srednje stručne škole u Goraždu u povezivanju obrazovanja sa privredom, projektima prekvalifikacije radne snage za potrebe goraždanskih kompanija.

Posebno zanimljiva je činjenica da su profesori i nastavnici ove škole sami učestvovali u adaptaciji prostora za školsku kuhinju i trpezariju. Svoje umijeće pokazali su i pripremom koktela za zvanice gdje su svi prisutni imali priliku probati specijalitete koje su pripremili sami učenici.

Tokom svečanosti brojnim gostima je prezentiran i kratak historijat škole.