Plaketa UŠIT-a
128

Srednja škola za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva nagrađena za očuvanje i zaštitu šumarstva

Piše: M. N.
Srednja škola za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva dobila je danas Plaketu za doprinos u promoviranju šumarske nauke i prakse u BiH, podizanju nivoa stručnog obrazovanja i značaju šumskih resursa.

Plaketu je direktoru škole Muameru Muratoviću uručilo Udruženje šumarskih inžinjera i tehničara FBiH (UŠITFBiH) u prostorijama Privredne komore FBiH.

U proteklom periodu Srednja škola za okoliš i drvni dizajn je izuzetnim zalaganjem uprave škole, većine nastavnika i učenika koji zasigurno štiti interese šumarstva i daju afirmativnu sliku obrazovanja mladih, uspješno realizirala veliki broj pošumljavanja na područjima Sarajeva, Konjica, Goražda, Gradačca, Vareša, Breze, Zenice i drugih gradova i time se svrstala na lidersku poziciju u procesu kontinuiranog umjetnog podizanja šuma.

Četiri puta su učenici i nastavnici predstavljali BiH na Alpe-Adria šumarskoj olimpijadi, dva puta u Bugarskoj, na 5. Šumarijadi održanoj na Kupresu osvojili su ekipno prvo mjesto, a u tri discipline je učenik Vehid Huseinović je bio ispred svih ostalih takmičara.

"Kontinuiran rad šumarskih inženjera kroz nastavu sa mladima, a koji žele da uče o svojoj struci i stiču kvalifikacije za buduće zaposlenje, daje velike rezultate na koje smo mi ponosni", rekao je direktor škole Muamer Muratović.

Inače, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn KS u maju ove godine je dobila najveće priznanje Općine Novo Sarajevo - Zlatnu plaketu, za njihov dugogodišnji rad, posvećenost i doprinos lokalnoj zajednici.

Među ostalim dobitnicima Plakete nalaze se još i akademik Vladimir Beus, dugogodišnji profesor Šumarskog fakulteta u Sarajevu i posthumno prof.dr. Konrad Pintarić, jedan od osnivača Šumarskog Fakulteta u Sarajevu.