{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sredjoškolci koji su se borili protiv podjela u Jajcu dobitnici nagrade "Max van der Stoel"

Klix.ba
7.11.2018. u 22:49
830
27
Sredjoškolci koji su se borili protiv podjela u Jajcu dobitnici nagrade "Max van der Stoel"
830
Sredjoškolci koji su se borili protiv podjela u Jajcu dobitnici nagrade "Max van der Stoel"
Srednjoškolci iz Jajca, koji su izabrani kao dobitnici "Max van der Stoel" nagrade za 2018. godinu za njihovu borbu protiv odluke kantona o osnivanju nove srednje škole i samim tim segregacije učenika, prisustvovati će ceremoniji dodjele nagrada povodom 25. godišnjice Visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine.
Nagradu će im uručiti Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zannier i ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok, 9. novembra u Hagu.

Nagradu "Max van der Stoel" primit će neformalna grupa srednjoškolca koja je inicijator protesta među kojima su Azra Keljalić, Ajla Vrebac, Nikolas Rimac i Tarik Šehić, te profesorice Amela Kavazbašić i Josipa Bogić, kao i aktivista Samir Beharić.

Ivica Jukanović, također jedan od inicijatora protesta i Zdenko Ištvanić, direktor Srednje strukovne škole "Jajce", iz opravdanih razloga neće moći prisustvovati dodjeli nagrade.Na ceremoniji dodjele nagrade prisutnima će se u Palati mira obratiti generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, generalni direktor Fondacije Carnegie – Palata mira Erik de Baedts, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsada Čolaković, te Azra Keljalić u ime jajačkih srednjoškolaca.

U sklopu njihove posjete Holandiji, planiran je i obilazak Amsterdama, a nagradu "Max van der Stoel", koja sa sobom nosi premiju od 50.000 eura će utrošiti na nove ideje učenika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: