BiH
14

Sreća Zije Ribića kratko trajala: Dobio stan, ali je morao dati otkaz na poslu

Piše: A. K.
Zijo Ribić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zijo Ribić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zijo Ribić koji je jedini u maju 1992. godine preživio stravičan masakr u Skočiću kod Zvornika, nedavno je dobio svoj krov nad glavom, a njegova sreća, o kojoj je govorio za portal Klix.ba, nažalost, nije dugo trajala. Naime, Zijo je već nekoliko dana bez zaposlenja.

Zijo Ribić je do prije 20 dana bio zaposlen kao kuhar u Hotelu Tuzla, ali je, kako je kazao za Klix.ba, morao napustiti ovaj posao.

"U Hotelu Tuzla sam morao dati otkaz jer su plate kasnile. U vrijeme kada sam živio u ovom hotelu to mi nije predstavljalo problem, međutim, sada živim u stanu, režije moram plaćati, a ja novca za to nemam. Zahvaljujem se menadžmentu Hotela Tuzla jer su mi izašli ususret kada mi je trebalo zaposlenje i krov nad glavom", kazao nam je Ribić.

Nakon što je dao otkaz, Ribić se prijavio na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona te aktivno traži novo zaposlenje.

"Nadam se da ću što prije pronaći novi posao koji mi je potreban za egzistenciju, ali i izmirivanje svih neophodnih režija", istakao je Ribić za Klix.ba.

Kao što smo već u nekoliko navrata pisali, Ribić je jedini u maju 1992. godine preživio stravičan masakr u Skočiću kod Zvornika.

Kao osmogodišnjak je proživio ubistvo devet članova svoje porodice, među kojima oba roditelja, šest sestara i brata, a koje su počinili pripadnici paravojne formacije Simini četnici u Skočiću.

Ziju su tada sa povredama lijeve ruke i vrata pronašla dva srpska vojnika koji su ga prebacili u bolnicu, a potom je izmješten u Institut "Simo Milošević" u Igalu u Crnoj Gori, gdje je zbog teških trauma i poremećaja sna boravio dvije godine.

Nakon 24 godine, koliko je proveo po raznim smještajima, od Doma za djecu bez roditeljskog staranja do Hotela Tuzla, konačno je dobio na korištenje socijalni stan koji se nalazi u tuzlanskom naselju Ši Selo.

"Stan je danas koliko-toliko opremljen. Imam namještaj, TV... Moram se zahvaliti gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću koji je obećanje da će mi stan biti dodijeljen i ispunio, kao i federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću. Bez njihove pomoći danas sigurno ne bih imao svoj krov nad glavom", kazao je za kraj Ribić.