BiH
8

Srebrenički "Leptiri" sanjaju bolje društvo i manje diskriminacije

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine Leptir iz Srebrenice najbolji su primjer kako borba i rad uvijek pobijede, uprkos svim nedaćama i opstrukcijama na koje nailaze. Bez obzira na prijetnje za deložaciju roditelji djece s posebnim potrebama, kao ni djeca, ne odustaju od borbe za svoja prava.

Udruženje Leptir je osnovano 1998. godine, kada je pet roditelja koji su imali djecu s posebnim potrebama odlučilo pokrenuti udruženje. Odlučili su se na taj korak kako bi stvorili bilo kakve uslove za brigu o djeci s posebnim potrebama. Zvanično su registrovani 2001. godine i danas djeluju na području pet općina, i to Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice i Šekovića.

Borba da se pronađe adekvatan prostor za smještaj Udruženja Leptir traje godinama. Četiri puta su zbog raznih razloga iseljavani, da bi konačno 2012. godine uz pomoć organizacija Hilswerk i Stepić Fondacije iz Austrije, te uz učešće Općine Srebrenica, izgradili prostor u Potočarima koji koriste i danas.

Međutim, još 2015. godine pojavilo se pitanje kako Udruženje Leptir ne radi u planiranim kapacitetima, te kako nisu ispunjeni uslovi iz ugovora s donatorima. Predsjednica Udruženja Željka Katanić u razgovoru za Klix.ba ističe kako je u pitanju nekorektna politika vladajuće strukture u Srebrenici, koja pokušava u prostorije koje koristi Leptir smjestiti obdanište.

"Kada smo se konačno 2012. godine smjestili u Potočare, mislili smo da ćemo biti mirni, ali je odjednom pokrenuta priča da Leptir ne radi kako treba i da mi ove prostorije trebamo ustupiti obdaništu. Data nam je mogućnost da prije podne ove prostorije koristi obdanište, a poslije podne naše udruženje. Mi na to nećemo pristati i borit ćemo se do kraja", istakla je Katanić.

Iz Udruženja Leptir navode da imaju oko 280 članova, da u svojim prostorijama imaju puno dnevno zbrinjavanje sa svim neophodnim službama, poput defektologa, logopeda, psihologa i slično. U Udruženju su osobe do 35 godina starosti, ali kako navode, ni nakon toga te osobe nisu prepuštene same sebi.

Željka Katanić ističe kako je nečuveno da se uzima prostor od djece sa posebnim potrebama, koji je i izgrađen u njihovo ime, uz optužbe da udruženje ne radi.

"Leptir je jedina nada za djecu, ali i roditelje djece s posebnim potrebama. U Srebrenici ne postoji inkluzivna nastava u školi, a nema interesovanja ni da se otvori specijalno odjeljenje. Ne treba zanemariti činjenicu da 80 posto naše djece nije rođeno s oboljenjima ili nedostacima koje imaju", kazala je Katanić za Klix.ba.

Uprkos svim problemima i neizvjesnoj budućnosti, vrijedni članovi Udruženja Leptir ostvaruju zapažene rezultate, naročito kada je riječ o sportskim rezultatima na specijalnim olimpijadama.

Udruženje Leptir se finansira isključivo na osnovu sredstava od donatora, ali o rješavanju svakodnevnih problema i potreba brinu i roditelji koji u skladu sa svojim mogućnostima doniraju hranu i potrepštine kako bi djeca imala što kvalitetnije uslove u dnevnom boravku.

O kakvom društvu sanjaju, djeca iz Udruženja Leptir najbolje su pokazala u kratkim filmovima o diskriminaciji u društvu, koje su sami snimali i režirali.

Sedmi jednominutni film-režija Nahla Osmanović

Posted by Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine "Leptir" Srebrenica on Tuesday, October 27, 2015

ŠESTI JEDNOMINUTNI FILM JOVANA ĐOKIĆ IZ SREBRENICE

Posted by Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine "Leptir" Srebrenica on Thursday, October 22, 2015