Festival jednominutnog filma: Grand Prix za "Predrasude, uvrede…Zašto?" Ivone Vidaković

Klix.ba
18.11.2015. u 15:53
38
0
Festival jednominutnog filma: Grand Prix za "Predrasude, uvrede…Zašto?" Ivone Vidaković
38
1/18
2/18
3/18
4/18
5/18
6/18
7/18
8/18
9/18
10/18
11/18
12/18
13/18
14/18
15/18
16/18
17/18
18/18
Jednominutni film “Predrasude, uvrede… Zašto?” autorice Ivone Vidaković iz Bratunca osvojio je Grand Prix žirija na trećem festivalu dječijeg jednominutnog filma održanom u Bratuncu koji je uz saradnju s Udruženjem INFOHOUSE organizirao UNICEF BiH.
Ivonin film glavnu nagradu je osvojio u jakoj konkurenciji 50 izvanrednih jednominutnih filmova koje su pripremila djeca iz osnovnih škola iz Srebrenice, Vlasenice, Bratunca, Zvornika i Milića na radionicama koje su relizirali edukatori Fondacije za kreativni razvoj Sarajevo održanim u okviru projekta saradnje i razvoja na području regije BIRAČ kojeg finansira Vlada Kraljevine Holandije, a implementiraju UNICEF, UNDP i UNHCR.

“Svi filmovi su izvrsni i stavili ste nas pred zaista težak zadatak da izaberemo najbolje”, kazao je predsjednik žirija Draško Stojčević iz Udruženja Genesis, glumac i edukator na radionicama jednominutnih filmova. Žiri su činili glumica Jasna Diklić, rediteljica Sabrina Begović, novinarka Tatjana Mizdrak i kreativna direktorica festivala Pravo ljudski Kumjana Novakova.

Najboljim glumicama Festivala proglašene su Una Mitrović i Anja Šurbat iz Zvornika, za najbolji scenarij nagrađen je Arnel Sandžić iz Srebrenice, nagradu za najbolju režiju dobio je Mitar Vukotić iz Milića i nagradu publike dobila je Valentina Mitrović iz Vlasenice za film "Čujemo li se nastavnice?".

"Na ovim filmovima vidimo kako kada se djeci da prilika da se izraze, oni to odlično urade. Djeca koja su ovdje danas ponudila su nam svoje viđenje svijeta oko sebe izraženo u jednoj minuti. Djeci treba omogućiti da se izraze u svim prilikama, i totreba postati naša rutina. Djeca najčešće nisu donosioci odluka, ali oni koji donose odluke definitivno ih trebaju poslušati. Nadam se da će ova djeca ne samo dotaći naša srca, dirnuti nas, već da će dirnuti i našu svijest i da ćemo svi nakon njih razmisliti", kazao je na Festivalu dr. Ayman Abulaban, predstavnik UNICEF-a za BiH.

"Zadovoljstvo je vidjeti ove filmove i teme koje su djeca odabrala i o kojima kroz filmove govore”, kazao je načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović.

“Drago mi je što sam zahvaljujući ovim filmovima mogao vidjeti ovo društvo kroz vaše oči”, kazao je predstavnik UNDP-a u Srebrenici Alexander Pieto.

Edukator iz Fondacije za kreativni razvoj Jesenko Osmanagić uz čiju su pomoć djeca na radionicama pripremala svoje autorske filmove skrenuo je pažnju na to da većina njih želi da govori o tome kako lokalna zajednica ne vodi dovoljno brige za djecu.

Od djece sam kroz njihove filmove naučio da lokalne zajednice moraju voditi više brige, da djeca moraju imati podršku koja im je potrebna, i da se mora učiniti sve da se ispune njihove želje i očekivanja. Oni su nam kroz ove filmove poslali glasnu i jasnu poruku”, kazao je Osmanagić.

Pobjednički i druge filmove možete pogledati ovdje.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: