BiH
76

Srebreničke majke danas u Kravici: Tražit ćemo da uđemo u skladište gdje su ubijena naša djeca

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužna 19. godišnjica svirepih zločina počinjenih u mjestu Kravica u kojima stradalo između 1.000 i 1.500 Bošnjaka obilježava se danas.

Majke enklava Srebrenica i Žepa posjetit će u jutarnjim satima ovo mjesto i odati počast stradalim sinovim, očevima, muževima i drugim muškim članovima porodice čiji su životi nasilno prekinuti tog dana.

"U šest satu ujutro kreće po jedan autobus iz Sarajeva, Srebrenice i Tuzle. Naći ćemo se u Konjević Polju odakle ćemo posjetiti Bijelu kuću u Srebrenici, a potom idemo u skladište da položimo cvijeće. Tražit ćemo da uđemo, mi smo se najavili i poslali sve papire. Ući ćemo i ako nas ne budu pustili. Zbog naše djece puno bi nam značilo kada bi ti koji su počinili te zločine priznali i izvinuli se za njih, te nas pustili da uđemo", kazala je u jučerašnjem razgovoru za naš portal Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Podsjećamo, tog 13. jula 1995. godine u poslijepodnevnim satima dogodila se prva egzekucija. Između 1.000 i 1.500 muškaraca izvedeno je iz kolone koja se pokušala probiti do slobodne teritorije kroz šume okolo Srebrenice kako bi spasili svoje živote. Odveli su ih u skladište u Kravici. Kada se skladište oko 18 sati napunilo, pripadnici VRS počeli su bacati ručne bombe i pucati u ljude koji su bili zarobljeni unutra. Svi koji su pokušali pobjeći ubijeni su, jer je zgrada bila opkoljena. Kada je pucnjava prestala skladište je bilo puno leševa. Rijetki su preživjeli, skrivajući se ispod mrtvih tijela svoje braće, očeva, prijatelja, komšija...

Ubijeni su samo zato što su bili druge vjere i imali drugačije ime, a u sklopu plana Vojske Republike Srpske, koja je pod komandom Ratka Mladića počinila genocid u Srebrenici i okolnim mjestima.

Analiza kose, krvi i ostataka eksplozivnih materijala sakupljeni u skladištu Kravica jaki su dokazi da je ondje došlo do ubijanja. Na zidovima i podu zgrade vještaci su pronašli tragove hitaca, ostatke eksplozivnog materijala, metaka i čahura, kao i ostatke ljudske krvi, kostiju i tkiva. Forenzički dokazi upućuju na vezu između skladišta u Kravici, primarne masovne grobnice poznate kao Glogova 2 i sekundarne grobnice poznate pod nazivom Zeleni Jadar 5.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Duška Jevića na 32, a Mendeljeva Đurića na 28 godina zatvora. Prema presudi, obojica su bili pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske te su od 10. do 19. jula 1995. godine učestvovali u genocidu počinjenom u Srebrenici. Jević je bio pomoćnik komandanta Brigade i komandant Centra za obuku na Jahorini. Đurić je osuđen kao komandir I čete Centra za obuku. Prema presudi, obojica su svjesno pomagali članovima udruženog zločinačkog poduhvata, među kojima su visoki vojni i policijski zvaničnici te civilno vodstvo RS. Cilj njihovog djelovanja bio je djelimično istrebljenje Bošnjaka sa područja Srebrenice. .Jević i Đurić su izdali naređenje pripadnicima I čete da učestvuju u prisilnom premještanju civila te odvajanju muškaraca od žena u Potočarima.

Goran Marković i Neđo Ikonić oslobođeni su optužbi.