BiH
23

Majke Srebrenice na mjestu masovnog stradanja u Pilici: Ni goloruka djeca nisu bila pošteđena

Anadolija
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Preživjele žrtve genocida u Srebrenici i članovi porodica žrtava danas su u Domu kulture u selu Pilica, u blizini Zvornika, mjestu gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske (RS) u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile više od 500 Bošnjaka, položile cvijeće i vijence, javlja Anadolija.

Prethodno je ista delegacija položila cvijeće i proučila Fatihu ubijenim u julu 1995. u krugu Zemljoradničke zadruge Kravica, u blizini Bratunca.

Dolazak majki žrtava srebreničkog genocida, rodbine i prijatelja na oba mjesta osiguravali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Posjeta masovnom stratištu Bošnjaka u Pilici i polaganje cvijeća upriličena je u okviru obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici, dva dana nakon što je u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari održana komemoracija i obavljen ukop 175 žrtava, nakon kojeg je broj dosad sahranjenih u mezarju Potočari 6.241.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović bila je među majkama koje su posjetile stratište u Pilici. Hatidžin 17-godišnji sin Almir ubijen je u Domu kulture u Pilici.

"Nažalost, ovdje su se nalazila djeca, maloljetnici, nemoćni ljudi, koji su vapili za pomoć. Nije im se pomoglo, a svi smo mislili da će nam neko pomoći", kazala je Mehmedović.

Prisjetila se dana koje je njen maloljetni sin proveo na ovom mjestu, o kojima je saznala iz priča očevidaca. 

"Najteže mi je bilo kada sam čula da su se krili ispod pozornice Doma kulture. Nije bilo milosti, ni goloruka djeca nisu bila zaštićena", kazala je Mehmedović.

Hatidža je sina Almira identificirala 2007. godine, a ukopala ga je na kolektivnoj dženazi u Potočarima 2010. godine.

"Na dženazi 2010. godine sam ukopala dva sina i muža. Od starijeg sina su ukopane samo dvije kosti, a tako i od muža. Rekli su mi da je kompletno tijelo od mlađeg sina. Dokazni materijal koji je pronađen uz njega otišao je u Haški tribunal. U BiH su nam ubili najmilije, a u Haškom tribunalu ubili su i sjećanje na naše najmilije", poručila je Mehmedović.

Danas su u organizaciji Udruženja porodica žrtava genocida upriličene posjete masovnim stratištima u Potočarima: zgrada Elektroprenosa, zatim Kravica, Pilica, Brana, Petkovci, Branjevo, Orahovac i Kasaba.

U istoj organizaciji, sutra je planirana posjeta stratištu u Trnovu.

U subotu, 2. augusta, bit će upriličeno svečano otvaranje obnovljene džamije porušene tokom genocida u Srebrenici u Daljegošti. 

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda BiH presudom iz 2013. godine osudilo je Duška Jevića na 32 i Mendeljeva Đurića na 28 godina zatvora.

Prema presudi, obojica su bili pripadnici Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske. Presuda navodi da su od 10. do 19. jula 1995. godine učestvovali u genocidu počinjenom u Srebrenici. Prema presudi, obojica su svjesno pomagali članovima udruženog zločinačkog poduhvata, među kojima su visoki vojni i policijski zvaničnici te civilno vodstvo RS. Goran Marković i Neđo Ikonić oslobođeni su optužbi.