Obavljena ispitivanja
0

Srebrenička voda za plasman na tržište?

FENA
Općina Srebrenica i međunarodna organizacija GAP iz Tuzle potpisali su Ugovor o sufinansiranju projekta „Evidencija, analiza i zaštita izvorišta voda na području Srebrenice“.

Nakon realizacije ovog projekta, Srebrenčani će imati informaciju o kvalitetu vode koju koriste. Ujedno, obavit će se zaštita izvorišta kvalitetne vode.

U toku su završni radovi na evidenciji izvorišta, kaže Cvijetin Maksimović, stručni saradnik odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise u Općini Srebrenica: „Evidentirali smo više od 200 stotine izvora na području opštine Srebrenica. Ostao je još određeni broj izvora u nekoliko naselja. U dosadašnjim aktivnostima koje smo proveli može se reći da ima dosta izdašnih i kvalitetnih izvora na području opštine Srebrenica“.

Bego Bektić, asistent na projektu, naglašava da se vršilo mjerenje temperature vode, protočnost vode u minuti, određivala lokacija i putem programa elektronskim putem, koordinate će se ucrtati na karte.

Cilj ovog projekta je da se evidentiraju svi izvori u Srebrenici da bi se izradila elektronska karta i katalog izvora, a građani će dobiti informaciju o kvalitetu vode koju piju. U općini Srebrenica razmišljaju da neke od izvora iskoriste za flaširanje i plasman na šire tržište.