BiH
0

250 izvorišta pitke vode na području Srebrenice

FENA
Srebrenica
Srebrenica
U naredna dva mjeseca građani Srebrenice imat će informaciju o kvaliteti voda sa svih izvorišta koja koriste, izjavio je stručni suradnik u Odjelu za društvene djelatnosti i javne servise Općine Srebrenica Cvijetin Maksimović.

On je novinarima rekao da su u toku završni radovi na evidenciji izvorišta i naveo da je za proteklih sedam mjeseci registrirano 250 izvorišta vode na području Srebrenice.

“Nakon uzimanja podataka sa još pet izvorišta na najudaljenijim lokacijama, pristupit ćemo izradi tenderske dokumentacije za hemijsku i bakteriološku analizu, a uporedo ćemo uraditi kartu i katalog s evidentiranim izvorima vode, rekao je Maksimović dodajući da je posljednja faza ovog projekta njihova zaštita i prezentacija zainteresiranim investitorima.

Naglašavajući da je voda jedan od važnih prirodnih resursa Srebrenice, on je napomenuo da će se, nakon realizacije ovog projekta, potvrditi i ljekovitost voda na području ove općine gdje postoji više izvorišta ljekovitih voda Crnog Gubera koja se koristila za liječenje u banji Guber.