{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebrenička udruženja traže zaštitu države

F
11.1.2013. u 11:38
0
4
Srebrenička udruženja traže zaštitu države
0
Srebrenička udruženja traže zaštitu države
Srebrenica
Udruženja "Srebreničke majke", "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", "Žene Srebrenice" i NVO "Sjaj Srebrenica" pozivaju Okružno tužilaštvo u Bijeljini i poresku upravu da istraže kako su potrošeni milioni eura namijenjeni žrtvama genocida, te kako se ta sredstva preko pojedinih organizacija odlijevaju i troše po Srbiji.
Ova udruženja oglasila su se nakon što je Tužilaštvo iz Bijeljine nastavilo s postupkom u slučaju "Suljagić i ostali", te nakon što je Odjeljenje Porezne uprave iz Zvornika najavilo kontrolu finansijske dokumentacije Asocijacije studenata Srebrenice čiji su članovi učestvovali u Građanskoj inicijativi "Glasaću za Srebrenicu". Organizacije preživjelih žrtava najoštrije osuđuju ove istražne aktivnosti te pozivaju nadležne institucije i predstavnike međunarodne zajednice da zaštite prava povratnika u Republici Srpskoj.

"Ovim putem dajemo punu podršku članovima Asocijacije studenta Srebrenica i njihovoj kontinuiranoj borbi za bolji život u Srebrenici. Orkestrirana hajka koja se s ciljem zastrašivanja ovih dana vodi protiv aktivista Asocijacije samo je jedan od dokaza sveopćeg straha vladajuće strukture u manjem bh. entitetu i slabljenja njihove moći. Svakako, ovo je samo jedan u nizu napada na preživjele žrtve genocida. Ono što posebno zaprepaštavaje politizacija pravosuđa, pa se pitamo da li će i ovog puta međunarodna zajednica mirno posmatrati gaženje osnovnih ljudskih prava i ugnjetavanje srebreničkih povratnika", navodi se u saopštenju koje potpisuju udruženja "Srebreničke majke", "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", "Žene Srebrenice" i NVO "Sjaj Srebrenica".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: