{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebreničanke će tražiti odgovorne za uništavanje ličnih predmeta žrtava

F
9.8.2011. u 16:46
0
0
Srebreničanke će tražiti odgovorne za uništavanje ličnih predmeta žrtava
0
Srebreničanke će tražiti odgovorne za uništavanje ličnih predmeta žrtava
Foto: Arhiv/Fotoservis
Članice tuzlanskog udruženja "Žene Srebrenice" najavile su za sutra u Memorijalnom centru Potočari sastanak s britanskim advokatima Hughom Mercerom i Jessicom Wells, kao i s tuzlanskim advokatom Damirom Alićem.
Prema Alićevim riječima, članice tuzlanskog, kao i srebreničkog udruženja žena namjeravaju pokrenuti pitanje odgovornosti jer smatraju da je uništen dio ličnih predmeta, pronalažen nedugo nakon rata u BiH u masovnim grobnicama uz posmrtne ostatke srebreničkih žrtava.

Ti predmeti su dijelovi odjeće, lični dokumenti i sl. i neki su korišteni kao dokazni materijal u haškim optužnicama dok su predmeti za koje je u tadašnjem haškom tužilaštvu cijenjeno da ne mogu poslužiti kao dokazi uništavani, naglašavaju Srebreničanke.

Lični predmeti žrtava imaju za preživjele članove porodica nemjerljivu emotivnu vrijednost, naglašava tuzlanski advokat Damir Alić.

On i dvoje britanskih advokata dio su pravnog tima koji je spreman besplatno zastupati asocijacije Srebreničanki, a na sutrašnjem sastanku u Potočarima razgovarat će o tome na koji način, kojem pravosudnom ili nekom drugom, UN-ovom tijelu na primjer, će se obratiti u ovom slučaju.

Prema Alićevim riječima, advokatski tim je za 11. august u Sarajevu najavio pres-konferenciju, a iz tuzlanskog udruženja "Žene Srebrenice" za isti dan je najavljen susret advokata s Amorom Mašovićem, predsjedavajućim Kolegija direktora bosanskohercegovačkog instituta za nestale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: