{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko je odgovoran za uništavanje ličnih predmeta žrtava?

F
10.8.2011. u 10:22
0
1
Ko je odgovoran za uništavanje ličnih predmeta žrtava?
0
Ko je odgovoran za uništavanje ličnih predmeta žrtava?
Članice tuzlanskog udruženja "Žene Srebrenice" najavile su za danas u Memorijalnom centru Potočari sastanak s britanskim advokatima Hughom Mercerom i Jessicom Wells, kao i s tuzlanskim advokatom Damirom Alićem.
Članice tuzlanskog, kao i srebreničkog udruženja žena namjeravaju pokrenuti pitanje odgovornosti jer smatraju da je uništen dio ličnih predmeta, pronalažen nedugo nakon rata u BiH u masovnim grobnicama uz posmrtne ostatke srebreničkih žrtava.

Ti predmeti su dijelovi odjeće, lični dokumenti i sl. i neki su korišteni kao dokazni materijal u haškim optužnicama dok su predmeti za koje je u tadašnjem haškom tužilaštvu cijenjeno da ne mogu poslužiti kao dokazi uništavani, naglašavaju Srebreničanke.

Lični predmeti žrtava imaju za preživjele članove porodica nemjerljivu emotivnu vrijednost, naglašava tuzlanski advokat Damir Alić.

On i dvoje britanskih advokata dio su pravnog tima koji je spreman besplatno zastupati asocijacije Srebreničanki, a na sastanku u Potočarima razgovarat će o tome na koji način, kojem pravosudnom ili nekom drugom, UN-ovom tijelu na primjer, će se obratiti u ovom slučaju.

Prema Alićevim riječima, advokatski tim je za 11. august u Sarajevu najavio pres-konferenciju, a iz tuzlanskog udruženja "Žene Srebrenice" za isti dan je najavljen susret advokata s Amorom Mašovićem, predsjedavajućim Kolegija direktora bosanskohercegovačkog instituta za nestale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: