BiH
0

Srebreničani traže da se zaustavi izgradnja crkve na Budaku

Anadolija
Građani Srebrenice uputili su otvoreno pismo Uredu visokog prestavnika u BiH, ambasadorima u BiH, vlastima, predsjednicima političkih partija i Međureligijskom vijeću da zaustave gradnju Pravoslavne crkve na lokaciji Budak, u blizini Memorijalnog centra Potočari, te da odobre gradnju crkve na nekoj drugoj lokaciji gdje je zastupljeno srpsko stanovništvo.

U pismu se navodi da je Srebernica od velikog značaja za BiH i da predstavlja simbol stradanja bh. naroda.

"Uprkos bolu i patnji koju su doživjeli 1995. godine, građani Srebrenice žele suživot sa drugim narodima, ali suživot bez vrijeđanja i provociranja.

Građani Srebrenice podržavaju obnovu i izgradnju svih vjerskih objekata i ne žele da bogomolje budu sredstva manipulacije i provokacija čime bi se mogli pokvariti međuljudski odnosi. Pasivnost nadležnih organa dovodi u pitanje mirni suživot stanovnika Srebrenice i okolinih naselja", navodi se u pismu.

U blizini Memorijalnog centra Potočari, na lokaciji Budak, u toku je izgradnja objekta pravoslavne crkve koja je udaljena nekoliko desetina metara od masovne grobnice Budak 2, te odmah iznad mezarja u okviru Memorijalnog centra u kojem je dosad pokopano 5.137 stradalih Srebreničana.

"Srpska pravoslavna crkva općine Srebrenica kao mjesto gradnje uvijek navodi Dugo Polje, što nije tačno, jer se crkva gradi u mjestu gdje živi isključivo bošnjačko stanovništvo. Opština Srebrenica kao nadležan organ lokalne zajednice do sada nije izdala saglasnost za izgradnju, međutim, Ministarstvo prostornog uređenja RS-a izdalo je dozvolu i time prekršilo proceduru i zakon. Crkva koja se želi izgraditi iznad Memorijalnog centra provokatoivno djeluje na preživjele Srebreničane, a kako na tom području ne živi srpsko stanovništvo, insistiranje na gradnji crkve upućuje da neko namjerno želi narušiti međuljuske odnse", navodi se u pismu.

Građani Srebrenice poručili su da su spremni pomoći u izgradnji pravoslavne crkve, ali na mjestu gdje ima srpskog stanovništva, a ne tamo gdje će takav objekat samo izazivati provokacije.