{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: Crkvu graditi gdje su vjernici, a ne ondje gdje ih nema

F
11.6.2012. u 16:16
4
14
Inzko: Crkvu graditi gdje su vjernici, a ne ondje gdje ih nema
4
Inzko: Crkvu graditi gdje su vjernici, a ne ondje gdje ih nema
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razgovarao je danas s premijerom Republike Srpske Aleksandrom Džombićem o problemu izgradnje crkve u naselju Budak kod Potočara, te naglasio da bi crkva trebalo da ostane tamo gdje su vjernici, a ne na dijelu u kojem ih nema i da taj problem treba riješiti u duhu tolerancije.
Naime, na lokaciji Budak (u blizini Memorijalnog centra Potočari) nastavljena je gradnja objekta pravoslavne crkve koja je udaljena svega nekoliko desetina metara od mjesta masovne grobnice "Budak 2" i odmah iznad mezarja u okviru Memorijalnog centra u kojem je smiraj našlo 5.137 osoba.

Zbog toga su građani Srebrenice uputili ranije otvoreno pismo-apel za pomoć visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, ambasadorima akreditovanim u BiH, predstavnicima vlasti u BiH, predsjednicima političkih stranaka te Međureligijskom vijeću u kojim ih pozivaju na očuvanje dostojanstva žrtava genocida iz jula 1995., a vezano za izgradnju objekta pravoslavne crkve u naselju Budak.

„Izrazio sam mišljenje da bi ta crkva morala ostati u selu, tamo gdje su vjernici, a ne u jednom kraju gdje nema vjernika. Taj kraj je veoma vidljiv na srebrenički Memorijalni centar“, kazao je Inzko u izjavi novinarima u Banjoj Luci i apelirao da se ovaj problem riješi u duhu i tolerancije.

On je dodao da takve provokacije ne koriste nikome.

Građani Srebrenice su u ranijem pismu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, ambasadorima akreditovanim u BiH, predstavnicima vlasti u BiH, predsjednicima političkih stranaka te Međureligijskom vijeću, istakli da podržavaju obnovu i gradnju svih vjerskih objekata, ali na način da one budu mjesta molitve Bogu, a ne sredstva manipulacija i provokacija.

„Cilj nam je da ne dođe do dodatnog remećenja međuljudskih odnosa, a vašim nečinjenjem u ovom slučaju doveli ste u pitanje mirni suživot stanovnika Srebrenice i okolnih naselja“, stoji u pismu.
Naveli su još da Srpska pravoslavna crkva općine Srebrenica, u svojim iskazima, pokušava izmanipulirati i javnost i nadležne organe vlasti.

„Uvijek navode da je mjesto izgradnje crkve Dugo polje što nije tačno. Crkva se gradi na Budaku, mjestu gdje živi isključivo bošnjačko stanovništvo, a još teže nam je što se crkva gradi pored same masovne grobnice“, pojašnjeno je u pismu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: