|

Srebreničani: Dići ćemo Stub srama i napisati imena onih koji nisu spriječili genocid

Srebreničani: Dići ćemo Stub srama i napisati imena onih koji nisu spriječili genocid
34
F
FENA
8.11.2013. u 09:03
116
komentara
34

dijeljenja
Srebreničani: Dići ćemo Stub srama i napisati imena onih koji nisu spriječili genocid Foto: Klix.ba
Srebrenička udruženja preživjelih žrtava genocida neće odustati od inicijative da se u Potočarima u blizini Memorijalnog centra podigne "Stub srama" na kojem će se naći imena onih koji nisu učinili ništa da spriječe genocid u Srebrenici, iako se za realizaciju ovog projekta čekaju potrebna finansijska sredstva.
Potpredsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa Kada Hotić potvrdila je Feni da se udruženja i dalje zalažu za realizaciju ovog projekta te da je potrebno izraditi plan za izgradnju spomenika.

"Nismo još konačno donijeli plan, ali imamo namjeru to uraditi", naglasila je Hotić.

Predsjednica Udruženja Srebreničke majke Hatidža Mehmedović kaže da je prva faza ovog projekta završena u Berlinu u julu 2010. godine, na 15. godišnjicu genocida u Srebrenici, kada su ispred Brandenburške kapije izložena 8.372 para cipela kao sjećanje na srebreničke žrtve.

Tada je najavljeno da će od prikupljenih cipela u Potočarima biti podignut spomenik "Stub srama", u obliku slova U i N.

"Te cipele su vraćene i nalaze se u Tuzli u jednoj prostoriji. Sada se čekaju finansijska sredstva da se taj spomenik gradi", navela je Mehmedović.

Smatra da se na Stubu srama trebaju naći imena onih koji su zloupotrijebili polažaj, koji su naredili i počinili agresiju te onih koji genocid nisu spriječili. Osim Ujedinjenih nacija, na Stubu srama će se, dodaje Mehmedović, naći i imena Carle del Ponte, zbog uništavanja dokaznog materijala, kao i tužilaca koji su radili protiv onih koji su najviše oštećeni".

"Nikada nećemo odustati od toga i ako mi to ne uradimo ostaje na mlađim generacijama da to završe", poručila je Mehmedović.

Tokom nedavnog susreta predstavnika udruženja žrtava genocida iz BiH sa čelnicima Haškog tribunala, u Haagu, potpredsjednica Udruženja majke enklava Srebrenica i Žepa Kada Hotić izrazila je razočarenje puštanjem na slobodu generala Momčila Perišića, jer je komandna odgovornost za agresiju, a time i genocid i druge ratne zločine više nego očita.

Hotić je tokom susreta obavijestila predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona da se u blizini Memorijalnog centra Potočari sprema podizanje stuba časti i stuba srama, te da je na njemu da pokaže svojim radom na kojem stubu će biti i njegovo ime.

"Zasad su rezervirana mjesta na oba stuba", kazala je, a na ovo je Meron odgovorio  - "Dosta pošteno".
Prijavi grešku


Komentari (116)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...