Nema novca za centralno grijanje
0

Srebrenica zatrpana drvima

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Opština Srebrenica nema novca za izuzetno skupu investiciju kakva je obnova sistema gradskog centralnog grijanja, tako da su i ove jeseni zelene površine, trotoari i dijelovi parkirališta zatrpani ogrevnim drvima koja mještani obezbjeđuju za predstojeću zimu.

U opštinskom Odjeljenju za urbanizam i stambeno-komunalne poslove kažu da je ovaj projekat kandidovan prema mnogim donatorima, ali da još niko nije prihvatio da izdvoji sredstva za tu namjenu tako da je neizvjesno kada će biti stvoreni uslovi da se gradi novi sistem centralnog grijanja u Srebrenici.

Sve tri kotlovnice za gradsko centralno grijanje u Srebrenici demolirane su tokom rata, a parovodna mreža i instalacije su pokidani i još ništa nije rađeno na sanaciji i osposobljavanju sistema, pa su stanovnici ove varošice prinuđeni da obezbjeđuju drva za ogrev.

Uprkos brojnim donacijama dodijeljenim za obnovu Srebrenice, rekonstrukcija sistema centralnog grijanja još nije došla na red i svake jeseni ovo naselje se pretvara u deponiju ogrevnog drveta što stvara veoma ružnu sliku, a dovodi i do povećanja broja glodara koji su potencijali izazovači zaraznih oboljenja.

Sistem centralnog grijanja obnovile su samo neke ustanove i firme u Srebrenici koje imaju vlastite kotlovnice, kao što su banke, škole, Osnovni sud, opština, Šumsko gazdinstvo "Drina" i  Kulturni centar.