Tematska sjednica
21

Srebrenica: SDA sa SDS-om i drugim partijama formirala skupštinsku većinu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema najavama danas je trebala biti održana Tematska sjednica u Skupštine općine Srebrenica, a nakon nje i redovna sjednica. Međutim, zbog neslaganja oko dnevnog reda dosadašnja većina u Skupštini je istu napustila, a nakon toga usaglašena je nova skupštinska većina.

Naime, novu većinu čini četiri odbornika SDA, jedan odbornik SBiH, dva SDS-a, po jedan iz Srpske radikalne stranke, PDP-a i Prosperiteta za Srebrenicu te bivši odbornik SDP-a, Zulfo Salihović.

Alija Tabakaović imenovan je za predsjednika Skupštine Općine Srebrenica, a za potpredsjednika Mile Stanojević.

Također danas su imenovani novi v.d. načelnika Odjeljenja Općinske uprave Srebrenica i smjenjen v.d. direktora Doma zdravlja Srebrenica.

"Nova Skupštinska većina je uspostavljena sa 11 odbornika, a u toku su pregovori sa dva ili tri odbornika. Kada su u pitanju Bošnjaci mi želimo da predstavnici Bošnjaka žive u Srebrenici sa svojim narodom, ne umanjujući vrijednosti i prava naših ljudi Bošnjaka gdje god se oni nalazili", rekao je za Fenu Alija Tabaković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica.

"Demokratija je takva, izraz većine volje. Jedan preko pola čini većinu i ja to poštujem. Ono što je u skladu sa statutom i poslovnikom, ako su radili sa statutom i poslovnikom, to je u redu, ako nisu onda će za to da odgovaraju Ministarstvu lokalne uprave. Uvijek poštujem demokratski sistem i demokratsko odlučivanje. Nije Bogom dato da ja budem non stop tu, čim se skupi neka većina znači da ona donosi odluku", kazao je Feni Hamdija Fejzić, odbornik SDA i bivši predsjednik Skupštine Općine Srebrenica.

Naredna sjednica Skupštine Općine Srebrenica planirana je da se održi sljedeće sedmice na kojoj će biti imenovani novi v.d.direktora javnih ustanova čiji je osnivač Skupština Općine Srebrenica.