BiH
0

Srebrenica: Nestalo signala sa repetitora Kvarc

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U šumskom požaru u brdima iznad Srebrenice, koji se širi zbog vjetra, istopili su se elektro-kablovi repetitora postavljenih na brdu Kvarc, zbog čega je prekinut prijem radio-televizijskog signala i onemogućeno emitovanja programa lokalne radio stanice.

Vatrogasci ulažu krajnje napore da spriječe širenje vatre na kuće i druge objekte u selu Zalazje, dok 30 rudara iz Rudnika olova i cinka Sase sprečava širenje vatre koja nadire prema ovom rudniku. Radnici srebreničkog Šumskog gazdinstva "Drina" raspoređeni su na više lokacija i rade na sprečavanju širenja šumskih požara u rejonima Zalazja, Pribićevca i Biljega.

Stručni saradnik za poslove Civilne zaštite u srebreničkoj opštini Hasudin Mustafić potvrdio je Srni da je vjetar aktivirao lokalizovane požare na Vijogoru i Biljegu i da Vatrogasna jedinica nema dovoljno ljudi, vozila i opreme da stigne na gašenje svih požara koji se, nošeni sve jačim vjetrom, brzo šire sasušenim šibljem, travom, rastinjem i nepristupačnim terenima.

Mještani najudaljenijeg srebreničkog sela Luka ugasili su požar koji je sinoć izbio u šikari kod tog sela i spriječili njegovo širenje na visoku crnogoričnu šumu. Gašenje otežava i višednevna redukcija vode u Srebrenici pa se vatrogasne cisterne pune vodom u Bratuncu.

Komunalno preduzeće "Polet" danas je u cisterni dopremalo vodu za piće za potrebe stanovnika ovog naselja s obzirom da najavljeno otklanjanje kvara na cjevovodu gradskog vodovoda danas neće biti završeno i trajat će, vjerovatno, još dan ili dva.

U srebreničkoj Vatrogasnoj jednici i Civilnoj zaštiti kažu da se brojni požari na nepristupačnim i dijelom miniranim terenima ne mogu ugasiti bez jake kiše, a da vatrogasci i radnici "Drine" i rudari iz Sasa pokušavaju da spriječe širenje vatre na kuće i druge objekte i da se spriječe, eventualno, ugrožavanje ljudi.

Vatrogasci i mještani Srebrenice s nestrpljenjem očekuju veče i najavljenu kišu, koja bi ugasila vatru i očistila vazduh od višednevnog mirisa dima, čađi i pepela.