BiH
1

Srebrenica: Gradi se nasip kod naselja Žuti Most

SRNA
U Srebrenici je u toku izgradnja nasipa kroz naselje Žuti Most i čišćenje korita rječice Križevice kako bi se ovo naselje zaštitilo od eventualnih novih poplava.

Dežurni operativac Štaba Civilne zaštite opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović rekao je Srni da je dovezeno više stotina metara kubnih kamena za nasip pored Žutog Mosta, dok je još toliko izvađeno iz korita Križevice.

"Da bismo zaštitili ovo naselje od eventualnih novih poplava, jer se ponovo očekuju padavine, težište aktivnosti na sanaciji posljedica od poplava usmjerili smo na regulisanje korita i podizanje nasipa uz Križevicu kod ovog naselja", rekao je Maksimović.

On je dodao da je dio mehanizacije angažovan na čišćenju lokalnih puteva i potočnih korita od mulja, granja, balvana i drugih materijala koje su vode nanijele prethodnih dana.

Na čišćenju korita Križevice i podizanju nasipa rade pripadnici Civilne zaštite, mještani i mehanizacija, dok desetak kamiona već dva dana neprekidno dovoze krupni kamen za utvrđivanje nasipa.

Mještani poplavljenih naselja čiste kuće, dvorišta i njive od otpada, drveća i granja koje je voda nanijela, te isušuju zidove u kućama u koje je prodrla voda.

U Srebrenici su na snazi vanredne mjere odbrane od elementarnih nepogoda.

Voda se povukla sa poplavljenih područja u srebreničkoj opštini i vidljivo je da su pričinjene velike štete na infrastrukturnim objektima, ali i poljoprivredi jer su neke zasijane njive zatrpane blatom, pijeskom i šljunkom i da se usjevi na njima i ne vide.