BiH
0

Srebrenica: Djeca Bošnjaka danas izostala s nastave

FENA
Osnovna škola Petar Petrović Njegoš (Foto: SRNA)
Osnovna škola Petar Petrović Njegoš (Foto: SRNA)
Veći broj učenika iz srebreničke osnovne škole, bošnjačke nacionalnosti, danas nije u školskim klupama.

Tako je odlučio Savjet roditelja koji je nezadovoljan dinamikom provođenja ranije postignutog dogovora o ravnopravnoj zastupljenosti Bošnjaka u nastavnom procesu.

Roditelji ne traže ništa izvan zakona i zaključaka donijetih na ranijim sastancima.

"Stav roditelja bošnjačke nacionalnosti jeste da djeca definitivno neće ići u školu dok se ne ispune zahtjevi uime Savjeta roditelja prema Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. Mi ne tražimo ništa više nego što nam pripada kao konstitutivnom narodu. Ne želimo da idemo na štetu drugih naroda, samo tražimo svoja prava“, izjavio je roditelj Munir Habibović.

Savjet roditelja ne dozvoljava odlazak djeci u školu dok se ne ispune svi navedeni razlozi iz peticije napisane još prije tri mjeseca.

"Od početka naše peticije, naši zahtjevi su bili sasvim jasni, a to su imenovanje školskog odbora u skladu sa zakonom, imenovanje pomoćnika direktora Bošnjaka, imenovanje novoga pedagoga i promjena naziva škole“ rekao je Alija Tabaković, odbornik u Skupštini općine Srebrenica.

I u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš“ održan je treći sastanak zbora radnika koji je završio napuštanjem roditelja bošnjačke nacionalnosti koji su zahtijevali da Bošnjak bude član zbora.

"Veći broj učenika iz Potočara, a i Srebrenice danas nije došao u školu. Jučer smo održali i sastanak zbora na kojem su radnici željeli glasati za više kandidata, pa ko bude izabran“, kaže Zorica Nikolić, direktorica Osnovne škole u Srebrenici.

Na sastanku održanom danas, Savjet roditelja zatražio je smjenu direktorice i pedagoga u srebreničkoj osnovnoj školi.

Novonastala situacija mogla bi se riješiti u petak na sastanku kojem će prisustvovati predstavnici resornog ministarstva.