BiH
0

Srebrenica: 30 novih izviđača položilo zakletvu

Sarajevo-x.com
Novi članovi i dobitnici priznanja
Polaganjem svečane zakletve tridesetoro mladih u Srebrenici danas su postali članovi Odreda izviđača "Omorika", a time i članovi Svjetske asocijacije Skauta.

Ovo je bila završna aktivnost projekta pod nazivom "Izviđači u akciji", kao dio projekta "Mladi za mir", čiji je nosilac CARE International, a podržava ga EU. U okviru ovog projekta realizovan je niz aktivnosti poput uređenja i čišćenja izletišta na brdu Bojna pored Srebrenice, nabavke izviđačke opreme, registracije i promocije Odreda i upisa novih članova. Na ovoj svečanosti dodijeljene su zahvalice ljudima i organizacijama koje su pomogle rad Odreda u prethodnom periodu.

  Prvu Plaketu Počasni član  Odreda dobio   je "stari  izviđački  vuk" Marinko Sekulić Kokeza  koji je član izviđačke organizacije više od 40 godina.

Izviđačka organizacija u Srebrenici ima dugu i bogatu tradiciju.

Prvi odred izviđača pod imenom "Narodni heroj Mithad Haćam" osnovan je još 1967. godine i kao jedna od najboljih organizacija mladih u Srebrenici je djelovao sve do početka ratnih aktivnosti ’92.godine.

Nakon bezuspješnog pokušaja oživljavanja organizacije pod starim nazivom ,što nije dozvolila birokratska vlast, formiran je novi Odred izviđača pod imenom "Omorika". To je danas jedna od najmlađih nevladinih organizacija u Srebrenici koja okuplja stotinjak članova svih nacionalnosti. Na današnjoj svečanosti izviđačku zakletvu položio je i jedan Englez, George Nickson koji već duže vremena živi i radi u Srebrenici.