{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pazarić: Pripadnici 10. klase mladih vojnika položili zakletvu

F
30.12.2011. u 13:15
0
3
Pazarić: Pripadnici 10. klase mladih vojnika položili zakletvu
0
Pazarić: Pripadnici 10. klase mladih vojnika položili  zakletvu
Foto: Arhiv
Pripadnici 10. klase, koji su završili tromjesečnu osnovnu obuku, danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću kod Sarajeva položili zakletvu i potpisali prve ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu.
U prisustvu najviših dužnosnika Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, kao i članova diplomatskog kora i predstavnika međunarodnih organizacija, te porodica, rodbine i prijatelja svečanu izjavu potpisala su 293 mlada vojnika, od kojih 27 djevojaka, koji će početkom 2012. godine biti raspoređeni u operativne jedinice OSBiH širom Bosne i Hercegovine.

Mlade vojnike i druge sudionike svečanosti pozdravio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, istaknuvši da i 10. jubilarna klasa svjedoči o napretku OSBiH i podmlađivanju sastava i strukture vojničkog profesionalnog kadra.

U osvrtu na ukupnu situaciju i okolnosti u kojima djeluju odbrambene strukture BiH, ministar Cikotić je ukazao na značaj dogovora o formiranju novog Vijeća ministara BiH i utvrđivanja budžeta za institucije BiH kao poticaju za nova postignuća na planu reforme odbrane i evroatlantskom putu BiH.

Čestitke pripadnicima 10. klase mladih vojnika uputio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić, naglašavajući da obuka ne zaršava prijemom u profesionalnu vojnu službu, nego da ona predstavlja permanentan zadatak za sve pripadnike OSBiH.

General Milojčić navodi da će po odlasku u matične jedinice mladi vojnici nastaviti sa stručno-specijalističkom obukom te da se njima otvara perspektiva za napredovanje u službi i unapređivanje tokom vojničke karijere.

Na značaj obuke kao dijela misije OSBiH ukazao je i komandant Centra za osnovnu obuku u Pazariću pukovnik Samir Nukić, navodeći da je u sklopu deset klasa kandidata za profesionalnu vojnu službu dosad 2.880 mladih vojnika uspješno završilo ciklus osnovne obuke.

Svečanost u povodu polaganja zakleteve bila je prilika i za uručivanje pohvala kandidatima koji su se istakli tokom tromjesečne osnovne obuke te prigodno druženje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: