Potvrdio advokat
223

Srđan Sušnica, koji je zbog prijetnji napustio Banju Luku, dobio otkaz

Klix.ba
Srđan Sušnica
Srđan Sušnica
Glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske Jovo Radukić donio je 1. marta rješenje kojim se Srđanu Šušnici, diplomiranom pravniku, zaposlenom na radnom mjestu revizora učinka u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora, izriče disciplinska mjera prestanak radnog odnosa.

Ovo je saopćio njegov advokat Senad Pećanin. U obrazloženju ove odluke, kako ističe Pećanin, navodi se da je ona donijeta nakon disciplinskog postupka protiv Šušnice, u kojem je utvrđeno da je on "odgovoran što je u periodu od 26. jula 2015. do 28. aprila 2018. godine i dalje, javno manifestovao svoja politička uvjerenja na štetu javnog ugleda revizora i profesionalni status i javni ugled Glavne službe za reviziju javnog sektora.

"Na način da je javno iznosio stavove kao što su: da je Republika Srpska 'genocidna tvorevina", da vlasti u RS i Srbiji zloupotrebljavaju Dejton za multicipliniranje i ponavljanje nepravde te za učvršćivanjem svih posljedica genocidnog homogeniziranja Srba na jednoj očišćenoj teritoriji i drugo", izvijestio je Pećanin.

Na ovu odluku, kako ističe, Šušnica će se žaliti u zakonskom roku od 30 dana nadležnom sudu u Banjoj Luci.

Treba nampomenuti i da je Šušnica, kulturolog, diplomirani pravnik i publicista, nedavno bio primoran privremeno napustiti Banju Luku zbog učestalih prijetnji smrću koje su upućivane njemu i njegovoj porodici.

Advokat Senad Pećanin tada nam je rekao da je Srđan Šušnica, nakon što je dobio prijetnju da će završiti kao David Dragičević, slučaj prijavio policiji, ali je kao odgovor dobio suspenziju i disciplinski postupak na poslu - u Glavnoj službi za reviziju RS.