Sistemski progon
765

Srđan Šušnica zbog prijetnji napustio Banju Luku: Tamo mi više nema života

Piše: I. Č.
Srđan Šušnica, kulturolog, diplomirani pravnik i publicista, napustio je Banju Luku zbog učestalih prijetnji smrću koje su upućivane njemu i njegovoj porodici, potvrđeno je za Klix.ba.

Šušnica je u kratkoj izjavi za Klix.ba kazao da se trenutno nalazi na sigurnom i da će uskoro morati napustiti Bosnu i Hercegovinu.

"Zaštitu ću potražiti u nekoj drugoj zemlji. Bosnu nevoljko napuštam, ali sam Banju Luku morao. Meni tamo više nema života i sigurnosti", kazao nam je Šušnica.

Advokat Senad Pećanin kazao nam je da je Srđan Šušnica, nakon što je dobio prijetnju da će završiti kao David Dragičević, slučaj prijavio policiji, ali je kao odgovor dobio suspenziju i disciplinski postupak na poslu - u Glavnoj službi za reviziju RS.

U rješenju se, uz ostalo, navodi da je "povrijedio radnu dužnost" jer je "učestalo javno iznosio stavove da je RS 'genocidna tvorevina' i da vlasti u RS i Srbiji zloupotrebljavaju Dejton za ponavljanje nepravde i učvršćivanje svih posljedica genocidnog homogeniziranja Srba na jednoj očišćenoj teritoriji".

Šušnica je proganjan zbog toga što je praktikovao demokratsku slobodu govora i pravo na javno iznošenje svjetonazorskih stavova koji su dio njegovih kulturoloških i akademskih istraživanja i publicističkih radova.

Posljednji politički progon i pritisak na Srđana Šušnicu započeo je nakon što su bh. mediji prenijeli njegov intervju "Kako se otresti velikosrpske mitomanije?" koji je dao portalu Remarker.