Reakcija iz NS-a
386

Srđan Mandić: Blajburška misa u Sarajevu je u službi rehabilitacije fašizma

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Povodom najavljene blajburške mise u Sarajevu reagovao je Srđan Mandić, potpredsjednik Naše stranke. Naime, komemoracija za blajburške žrtve bit će održana 16. maja u Sarajevu i Zagrebu.
"Svaka blajburška misa bila je politički instrumentalizirana i svaka je bila kontaminirana fašističkim obilježjima. Upravo zbog toga je u samom Bleiburgu Austrijska katolička crkva prošle godine tu misu zabranila. Jasno je da se ovim potezom religija, u konkretnom slučaju Katolička crkva u BiH, još dublje uvlači pod skute hrvatskog nacionalizma i njegovog najsnažnijeg političkog predstavnika HDZ-a. Najoštrije osuđujemo njenu najavu", kazao je Mandić.

Posebno smeta, kaže on, blagonaklonost gradonačelnika Abdulaha Skake prema najavljenom događaju.

"On kaže da žrtve komunističkog režima imaju pravo na sjećanje. Da li onda Abdulah Skaka s istom blagonaklonošću gleda i na komemoracije Draži Mihailoviću po BiH, jer i za njega njegovi sljedbenici kažu da je bio žrtva komunističkog režima? Iz današnje perspektive sramotno bi bilo gledati s odobravanjem na ubistva i sa suđenjem i bez suđenja. Međutim, nikog se ne može amnestirati od odgovornosti samo zahvaljujući činjenici da je bio ubijen. Upravo se to radi s Bleiburgom. Preko njega se želi amnestirati cijeli ustaški pokret i kvislinška paradržava NDH. To rade podržavatelji i drugih fašističkih pokreta koji su djelovali na prostoru bivše Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata", izjavio je Mandić koji dodaje:

"Želimo da se Sarajevo odupre tome. Između ostalog, s tim ciljem smo prošle godine, za vrijeme Fortine vlade, revitalizirali spomen-obilježje na Vracama. Imena koja su tu zapisana najbolje pričaju priču o zlu ustaškog režima koji evo i u Sarajevu nastoje rehabilitirati".