{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srđan Aleksić je umro vršeći svoju ljudsku dužnost

S
27.1.2012. u 07:15
0
0
Srđan Aleksić je umro vršeći svoju ljudsku dužnost
0
Srđan Aleksić je umro vršeći svoju ljudsku dužnost
Srđan Aleksić
Na današnji dan prije 19 godina preminuo je Srđan Aleksić, istinski bosanskohercegovački heroj, kojeg su nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.
Srđanov plemeniti i herojski, a nadasve ljudski čin i danas živi u srcima svih ljudi kojima je život jednog čovjeka svetinja.

Srđanov otac Rade Aleksić je 1993. godine u čitulji napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost". Njegovo mišljenje je i do danas nepromijenjeno. U izjavi za Sarajevo-x.com kaže da se veličina Srđanovog djela ogleda u tome da li je i koliki je utjecaj ostvario na mlade ljude.

"Važno je da se mladom svijetu ukaže na to da treba imati prijatelja, druga i da ga treba poštovati i cijeniti, a osuditi svaki rat koji, kao ovaj, nije bio normalan", kaže Rade Aleksić.

Srđan, glumac amater i juniorski rekorder u plivanju se te 1993. godine sam suprotstavio četverici naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske žednih krvi. Kada je vidio da maltretiraju i tuku Alena Glavovića, čija je jedina krivica bila pogrešno ime, priskočio mu je u pomoć. Tako bi, prema mišljenju njegovog oca, trebao postupiti svaki čovjek.

"Poruka Srđinog čina je osnovna - čovjek je iznad svega. Čovjek treba stajati ispred pripadnosti bilo kojoj naciji, bilo da je u pitanju Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Kada stvari postavite tako, onda je sve drugo normalno. Ako stoji čovjek iznad svega toga onda se sve ovo drugo lako zloupotrijebi, kao što se dešava", kaže Rade.

Sarajevo je 15 godina od Srđanove smrti dobilo ulicu s njegovim imenom, Novi Sad i Pančevo su mu na sličan način odali počast. U rodnom Trebinju, gradu iz kojeg je odaslao univerzalnu poruku svijetu, Srđanovo ime nose Sportski centar i međunarodni plivački turnir, a Helsinški parlament građana Banje Luke svake godine dodjeljuje novinarsku nagradu "Srđan Aleksić". No, Rade skromno kaže da Srđan nije uradio ništa čime bi zadužio Trebinje i Trebinjce.

"On je uradio nešto što bi uradio svaki čovjek. Niko mu se nema šta oduživati. Volio bih da na osnovu onoga što je moj sin uradio svijet nauči kako biti čovjek", poručuje Rade Aleksić.

Srđan je, ipak, veći od svih spomenika i riječi koji bi mu neko posvetio. On je simbol dobrote, plemenitosti i čovjekoljublja čije djelo ulijeva nadu da se može živjeti u miru, slozi, razumijevanju i toleranciji.

Alen Glavović obilazi Srđanov grob

Alen Glavović preživio je rat. Danas s porodicom živi u Švedskoj. Rade nam kaže da su u kontaktu. Alen, koji svoj život duguje Srđanu, svake godine posjećuje njegov grob.

"S Alenom se čujem. Svake godine dolazi s djecom i obiđe Srđanov grob i to je lijepo. Nije zaboravio", kaže Aleksić za Sarajevo-x.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: