Rade Aleksić: Orden Srđana Aleksića je dar građanima

F
FENA
15.2.2012. u 19:31
0
0
Rade Aleksić: Orden Srđana Aleksića je dar građanima
0
Rade Aleksić: Orden Srđana Aleksića je dar građanima Srđan Aleksić
Rade Aleksić, čiji je sin Srđan posthumno odlikovan za hrabrost jer je 1993. ustao u zaštitu komšije Bošnjaka, darovao je orden građanima Srbije i srpskom narodu.
Srđan Aleksić, Srbin iz Trebinja, ustao je 1993. godine u zaštitu komšije Bošnjaka koga su napala četiri pripadnika Vojske Republike Srpske.

"To nije orden Srđanu, već srpskom narodu i svim građanima Srbije koji prihvaćaju da je žrtva za druge veličanstven čin", istakao je Aleksić.

"Svim građanima čestitam orden i darujem ga njima", rekao je Rade Aleksić novinarima u Skupštini Srbije pošto je za sina primio zlatnu medalju "Miloš Obilić".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srđanova žrtva "zaslužuje društvenu pažnju".

On je istakao da je "počastvovan činjenicom da je predsjednik Srbije odlučio na ovaj način da odlikuje" Srđana Aleksića.

"Naravno da je to svijetao primjer, ali nažalost takvih primjera s druge strane nije bilo", tvrdi Dodik, javila je Beta.

U januaru se navršilo 19 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića, koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinanja branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je u januaru 1993. uspio da odbrani Alena Glavovića, koga su četvorica naoružanih uniformiranih pripadnika Vojske Republike Srpske nasilu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmjerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od zadobijenih povreda umro je šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine.

Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost."

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Spašeni Alen Glavović je preživio rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje djece. Glavović svake godine odlazi na grob Srđana Aleksića u Trebinju i u kontaktu je s njegovim ocem.

U Novom Sadu i Pančevu postoje ulice nazvane po Srđanu Aleksiću. U Trebinju, međutim, nema obilježja s njegovim imenom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: