BiH
3

Srdačan doček premijerke RS u Vladi FBiH

Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, sa saradnicima, sastao se danas u sjedištu Vlade u Sarajevu sa delegacijom Vlade Republike Srpske na čelu sa predsjednicom Željkom Cvijanović, a u kojoj su bili i ministri finansija Zoran Tegeltija i industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

U vrlo otvorenom i konstruktivnom razgovoru razmotrena su brojna pitanja vezana za saradnju dvaju entiteta, te za zajedničko djelovanje i usaglašavanje stavova po pitanju nastupa na državnom nivou.

Jedna od ključnih tema tokom razgovora bilo je rješavanje duga koji Birač iz Zvornika, u stečaju, ima prema kompaniji BH-gas. Obostrano je konstatovano da je neophodno zajedničkim naporima pronaći modalitete i riješiti ovo pitanje na prihvatljiv način, kako bi se, uz čvrste bankovne garancije, nastavila isporuka gasa novoformiranom preduzeću Alumina, čime bi bio omogućen nastavak proizvodnje.

Među temama ovog razgovora našlo se i pitanje Elektroprenosa, zaštite domaće proizvodnje nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, indirektnih poreza i drugo.