Tri mjeseca od hapšenja
73

Srbijansko pravosuđe odlučuje o Osmanu Osmanoviću, moguće podizanje optužnice

A. K.
Osman Osmanović
Osman Osmanović
Srbijansko pravosuđe danas bi trebalo donijeti odluku o predmetu koji se u Beogradu vodi protiv Osmana Osmanovića, a odbrana bivšeg pripadnika HVO-a i Armije Republike BiH očekuje podizanje optužnice.

Tačno danas istječu tri mjeseca otkako je u Srbiji uhapšen nekadašnji pripadnik HVO-a i Armije Republike BiH Osman Osmanović, pod sumnjom da je u ljetnom periodu 1992. godine počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić kod Brčkog.

Osmanovića, inače državljanina BiH, srbijanska policija uhapsila je 24. novembra prošle godine na Graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji, a da prethodno uopće nije postojala istraga protiv njega. Istraga je otvorena dan nakon njegovog hapšenja, zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u proteklom ratu.

Osmanovićev advokat Đorđe Dozet za Klix.ba je potvrdio da se danas očekuje odluka srbijanskog pravosuđa vezano za predmet koji se vodi protiv njegovog klijenta, a ona bi javnosti mogla biti poznata tek sutra.

"Sve dok ne dobijemo dokument koji govori suprotno, protiv Osmanovića se vodi istraga za sve ono što mu se stavlja na teret. Bilo kakva promjena mora biti dokumentovana odlukom, naredbom ili rješenjem. Također, tu je otvorena i mogućnost podizanja optužnice, što je najvjerovatnija opcija", kazao je Dozet za Klix.ba.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije u decembru prošle godine usprotivilo se zahtjevu Tužilaštva BiH za Osmanovićevo izručenje našoj zemlji, uz obrazloženje da je istraga u Srbiji u toku, kao i da nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje po Zakonu o međunarodnopravnoj pomoći.

Na to je reagovala njegova odbrana kazavši da se u konkretnom predmetu ne primjenjuje Zakon o međunarodnopravnoj pomoći, već Ugovor zaključen između BiH i Srbije o pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima. Također, Osmanović se 23. decembra prošle godine jasno izjasnio da želi biti izručen BiH po skraćenom postupku.

Kako je Klix.ba ranije saznao, Osmanović se prije nalazio u grupi osoba protiv kojih je nekadašnje Osnovno javno tužilaštvo Brčko 1994. godine podiglo optužnicu za napad i uništenje srpskih sela u mjestu Gornji Rahić. Međutim, ovaj postupak je obustavljen 2012. godine jer je tužilac povukao optužnicu.