BiH
0

Srbijanski konzulat u Banjoj Luci: Više od 500 prijava za glasanje

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Državljani Republike Srbije, koji imaju prebivalište u toj državi, a boravište u Bosni i Hercegovini, do ponoći se mogu prijaviti za glasanje na izborima za narodne poslanike Republike Srbije zakazane za 24. april u Generalnim konzulatima u Banjaluci i Mostaru, te Ambasadi Srbije u Sarajevu.

"Pravo glasača imaju osobe koje imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Znači, nije dovoljno da imaju samo državljanstvo, već moraju imati prebivalište i biti upisani u jedinstveni birački spisak. Na osnovu tog upisa i matičnog broja građanina, ako ispunjavaju uslove, formira se izvod iz jedinstvenog biračkog spiska koji se dostavlja u inostranstvo svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) u kojima će biti organizovani izbori, u ovom slučaju nama u Banjoj Luci, i na tom spisku se nalaze osobe koje su aplicirale, podnijele zahtjev za glasanje u inostranstvu", izjavio je Radoslav Ilić, konzul u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjoj Luci.

Naglasio je da je rok za prijavu pet dana prije zaključenja biračkih spiskova.

"Pored toga što ćemo danas raditi cjelodnevno na prihvatu svih zainteresovanih lica koja ispunjavaju uslove, mogu i da se prijave e-mailom na [email protected], te faksom na 051/213-901 danas tokom dana", rekao je Ilić.

Svi zahtjevi građana bit će dostavljeni nadležnim opštinama i gradovima gdje su oni prijavljeni, a na osnovu toga bit će donesena rješenja i dostavljena DKP-u, da će osobe glasati u inostranstvu.

"Na osnovu rješenja mi ih obavještavamo da mogu glasati u Generalnom konzulatu Republike Srbije 24. aprila ove godine gdje će biti glasačko mjesto, najvjerovatnije i u Ambasadi u Sarajevu i zavisno gdje budu ispunjeni uslovi, jer je jedan od uslova za formiranje glasačkog mjesta da je najmanje 100 osoba prijavljeno za glasanje u inostranstvu", rekao je Ilić i dodao da je u zavisnosti od lokacije moguće otvaranje glasačkog mjesta i za manje od 100 glasača.

U Banjoj Luci je do danas primljeno više od 500 zahtjeva za glasanje na ovom mjestu. U prvih sat vremena današnjeg rada konzulata prijavilo se oko 30 osoba, zbog čega se očekuje više od 50 ličnih prijava tokom dana, ne računajući prijave putem e-maila ili faksa.

Ilić je dodao da je omogućeno prijavljivanje i osoba na izdržavanju zatvorskih kazni u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka i jučer je apliciralo i nekoliko osoba iz Zavoda: "Formirat ćemo posebnu grupu koja će otići tamo u posebnu prostoriju i omogućiti im da mogu da glasaju".

"Dodao je da će biti omogućeno glasanje i osobama koje nisu u mogućnosti da izađu iz stana zbog bolesti ili nekih drugih razloga.

"Imamo dovoljne kapacitete i dosta dobru organizaciju, već imamo iskustvo u provođenju izbora prije dvije godine. Nemamo nikakvih problema što se tog dijela tiče i već imamo pripremljen prijedlog za sastav glasačkog odbora i sve ostalo što ćemo uputiti čim dobijemo saglasnost za otvaranje glasačkog mesta", dodao je Ilić.