{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Srbija se ne može miješati u unutrašnje stvari BiH'

S
10.1.2010. u 10:30
0
0
'Srbija se ne može miješati u unutrašnje stvari BiH'
0
'Srbija se ne može miješati u unutrašnje stvari BiH'
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da implikacije protektorata nisu korisne ni za koga i da vanredna ovlaštenja visokog predstavnika predstavljaju problem za sve građane BiH. On je u intervjuu za RTRS izjavio kako se Srbija neće miješati u unutrašnje stvari BiH kakve su mogući referendum u RS, te da najavio donošenje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije.
"Mora se što prije ući u stanje redovne demokratije, a ne suspendovanje odluka predstavnika građana. Nametanje rješenja je apsolutno neprihvatljivo i takav smo stav iznijeli svojim evropskim partnerima, a prihvatljivo je sve što se predstavnici konstitutivnih naroda dogovore", rekao je Tadić u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske.

Tadić je dodao da je u BiH potrebna dugotrajna i održiva politika, a da je politika koja se mijenja svaki čas faktor nestabilnosti, kao što je i nametanje rješenja doprinos nestabilnosti.

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija, kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, ne reaguje na napade na RS sa raznih strana, Tadić je rekao da Srbija ne ćuti ni o jednom pitanju, čak i kad se građanima tako čini, te da politika velike glasnosti često nije efikasna.

"Srbija ima odgovornost kada je u pitanju Dejtonski sporazum i ne bježi od svoje odgovornosti ni jednog trenutka. Ali Srbija ne može da se miješa u unutrašnje stvari i to je crvena linija koju ne smije da pređe", naglasio je Tadić.

Prema njegovim riječima, i referendum je, takođe, unutrašnja stvar BiH.

"Srbija ne želi da se izjašnjava o toj temi. Ja kao predsjednik Srbije neću voditi politiku 90-ih godina i miješati se u te stvari", poručio je Tadić.

On je rekao da rezolucija o Srebrenici, kao obaveza Srbije prema Haškom tribunalu, sigurno neće biti dočekana ni u RS ni u Srbiji sa najvećim mogućim odobravanjem.

"Ali politika koja je odgovorna ne znači da uvijek mora da povlađuje građanima već podrazumijeva i preuzimanje rizika i odgovornosti za svoje odluke", rekao je Tadić.

On je izrazio uvjerenje da će rezolucija o Srebrenici, koju bi trebalo da donese Skupština Srbije, vremenom dobiti podršku ne samo u Srbiji nego i u RS.

"Samo takvom politikom možemo braniti pravo na sjećanje na naše žrtve i samo takvom politikom uvažavanja tuđe patnje i odavanja poštovanja tuđim žrtvama jeste moguće na međunarodnom planu sticati kredibilitet za vođenje nacionalne politike", istakao je Tadić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: