{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Srbija se ne može miješati u unutrašnje stvari BiH'

S
10.1.2010. u 10:30
0
0
'Srbija se ne može miješati u unutrašnje stvari BiH'
0
'Srbija se ne može miješati u unutrašnje stvari BiH'
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da implikacije protektorata nisu korisne ni za koga i da vanredna ovlaštenja visokog predstavnika predstavljaju problem za sve građane BiH. On je u intervjuu za RTRS izjavio kako se Srbija neće miješati u unutrašnje stvari BiH kakve su mogući referendum u RS, te da najavio donošenje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije.
"Mora se što prije ući u stanje redovne demokratije, a ne suspendovanje odluka predstavnika građana. Nametanje rješenja je apsolutno neprihvatljivo i takav smo stav iznijeli svojim evropskim partnerima, a prihvatljivo je sve što se predstavnici konstitutivnih naroda dogovore", rekao je Tadić u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske.

Tadić je dodao da je u BiH potrebna dugotrajna i održiva politika, a da je politika koja se mijenja svaki čas faktor nestabilnosti, kao što je i nametanje rješenja doprinos nestabilnosti.

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija, kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, ne reaguje na napade na RS sa raznih strana, Tadić je rekao da Srbija ne ćuti ni o jednom pitanju, čak i kad se građanima tako čini, te da politika velike glasnosti često nije efikasna.

"Srbija ima odgovornost kada je u pitanju Dejtonski sporazum i ne bježi od svoje odgovornosti ni jednog trenutka. Ali Srbija ne može da se miješa u unutrašnje stvari i to je crvena linija koju ne smije da pređe", naglasio je Tadić.

Prema njegovim riječima, i referendum je, takođe, unutrašnja stvar BiH.

"Srbija ne želi da se izjašnjava o toj temi. Ja kao predsjednik Srbije neću voditi politiku 90-ih godina i miješati se u te stvari", poručio je Tadić.

On je rekao da rezolucija o Srebrenici, kao obaveza Srbije prema Haškom tribunalu, sigurno neće biti dočekana ni u RS ni u Srbiji sa najvećim mogućim odobravanjem.

"Ali politika koja je odgovorna ne znači da uvijek mora da povlađuje građanima već podrazumijeva i preuzimanje rizika i odgovornosti za svoje odluke", rekao je Tadić.

On je izrazio uvjerenje da će rezolucija o Srebrenici, koju bi trebalo da donese Skupština Srbije, vremenom dobiti podršku ne samo u Srbiji nego i u RS.

"Samo takvom politikom možemo braniti pravo na sjećanje na naše žrtve i samo takvom politikom uvažavanja tuđe patnje i odavanja poštovanja tuđim žrtvama jeste moguće na međunarodnom planu sticati kredibilitet za vođenje nacionalne politike", istakao je Tadić.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: