Nove tenzije
20

Srbija odbacila protestnu notu Hrvatske: Zagreb rehabilituje fažizam

D. Be.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije odbacilo je navode hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova u vezi s postavljanjem spomen-ploče posvećene general-majoru nekadašnje JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni.
U noti upućenoj danas ambasadi Hrvatske u Srbiji, Ministarstvo vanjskih poslova istaklo je da ne vidi ništa sporno u postavljanju te spomen ploče, imajući u vidu da je, kako se navodi, "general Bratić poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tadašnje legalne vojne formacije i da nije osuđen za ratne zločine."

S druge strane, ističe se u noti MVP Srbije, registrovane su učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita u Drugom svjetskom ratu, Nezavisne Države Hrvatske (NDH), Blic.

Kako se navodi u saopštenju MVP, jedan od primjera je podizanje, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomenika Miru Barešiću, koji je pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorista.

Također, spomen ploča sa uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" duži period je stajala kod mjesta nekadašnjeg zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu, a takve ploče postavljaju se i na drugim mjestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu.

Legitimitet rehabilitaciji fašizma Hrvatska daje i kroz prisustvo visokih državnih predstavnika na komemoracijama u Blajburgu, gdje su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika u Drugom svjetskom ratu.

U Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime i Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmjerenoj protiv Srba i Jevreja u NDH.

Pored navedenog, Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih, navodi se između ostalog u saopštenju.