{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija nudi BiH uspostavljanje zajedničkih ambasada

4.1.2014. u 09:46
173
258
Srbija nudi BiH uspostavljanje zajedničkih ambasada
173
Srbija nudi BiH uspostavljanje zajedničkih ambasada
Foto: RFE
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ponudit će, radi smanjenja troškova diplomatske mreže, u nerednim sedmicama državama u regiji uspostavljanje zajedničkih predstavništava u inozemstvu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Srbija je već usostavila kontakte sa Skopljem, Podgoricom, Sarajevom, ali i Ljubljanom o eventualnim zajedničkim diplomatskim ispostavama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Srbija tokom ove godine planira da otvori tri ambasade u Saudijskoj Arabiji, Kataru i Gani i pet diplomatskih kancelarija u Venecueli, Čileu, Peruu, Vijetnamu i Kambodži i upravo bi na ovim destinacijama mogao da profunkcioniše "skandinavski model", objavile su Novosti.

Šef diplomatije Ivan Mrkić izjavio je za da bi do kraja godine mogao da se postigne dogovor.

"Najbliže smo dogovoru s Makedoncima i Crnogorcima. Mi nastavljamo sa svojim planom širenja DKP mreže, ali ćemo ponuditi svima koji su zainteresovani da nam se priključe. To bi, s jedne strane, smanjilo troškove, ali bi omogućilo da države regije budu zastupljenije i vidljivije u mnogim dijelovima svijeta, kao i da lakše udruženo nastupaju na trećim tržištima", rekao je Mrkić.

On je podsjetio da se "skandinavski model" pokazao veoma uspješan i naveo primjer Tokija, gde su u jednoj zgradi smještene diplomate iz više od 15 zemalja Latinske Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: