BiH
39

Srbija i BiH ne učestvuju u raspravi o Nacrtu rezolucije o Srebrenici, sporno glasanje Kine

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
U 16 sati počela je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj će biti raspravljano o Nacrtu rezolucije Velike Britanije o Srebrenici. U raspravi neće učestvovati ni BiH, a ni Srbija s obzirom na to da nijedna država nije članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Uprkos činjenici da je Srbija imala želju učestvovati u raspravi o Nacrtu rezolucije u Srebrenici, to se ipak neće dogoditi jer Srbija, isto kao i BiH, nije članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Presedan u ovom kontekstu nije moguć jer rezolucija se direktno ne tiče susjedne Srbije i nema nikakve veze sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Podršku rezoluciji su najavile Velika Britanija, Francuska, SAD, Čad, Jordan, Litvanija, Malezija i Novi Zeland.

Sigurno je da Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija neće uložiti veto na Nacrt rezolucije, a nezvanično Rusija bi mogla glasati protiv rezolucije, ali bez ulaganja veta, što je navodno dio sporazuma Rusije sa svjetskim silama.

Ipak strahuje se da bi veto mogla uložiti Kina i to na molbu Rusije koja na taj način ne bi izdala prethodno postignuti dogovor sa zapadnim svjetskim silama, a koja bi opet na ovaj način izašla ususret Srbiji.

Britanski Nacrt rezolucije o Srebrenici do sada je doživio četiri izmjene, a kako je ranije najavljeno, zvanični London neće odustati od rezolucije za koju smatra da će voditi pomirenju na prostorima bivše Jugoslavije.