BiH
25

Srbija evakuirala 40 studenata iz Ukrajine, građani BiH na sigurnom

Piše: Am. Dž.
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajina je zemlja na rubu rata otkako je situacija u gradu Slavjansku eskalirala kada su nepoznati napadači otvorili vatru na kontrolnu točku. Građani BiH koji žive u ovoj zemlji, a od kojih su većina građevinci nekadašnjih privrednih giganata kao što je Vranica, nalaze se na sigurnom, potvrdio je za Klix.ba Željko Janjetović, ambasador BiH u Mađarskoj.

"Mi smo u stalnom kontaktu sa našim građanima tamo, jer naša ambasada nerezidentno pokriva i Ukrajinu i Moldaviju. Također, ostvarujemo kontakte sa ambasadama Srbije i Hrvatske u toj zemlji. Oni su na sigurnom. Većina njih živi u Dnjepropetrovsku, gradu u centralnom dijelu Ukrajine. Iz istočnog grada Luganska Srbija je evakuirala 40 studenata, svojih građana, iz sigurnosnih razloga", rekao je Janjetović za Klix.ba.

Mehmed Hrnjić, građevinac iz BiH koji sa porodicom živi u Dnjepropetrovsku, kaže da Ukrajinci ne žele odustati od svojih istočnih gradova u kojima paravojne formacije, lojalne Rusiji, izazivaju nerede.

"Situacija u našem gradu je sada mirna, rade i škole i obdaništa. Ovo je inače grad bogatih i sve se rješava parama. Kontrole na ulazu u grad su rigorozne. U nekim istočnim gradovima vlada haos, vidjet ćemo do večeras šta će se desiti. Nadam se da će se to sve smiriti", kaže Hrnjić u razgovoru za Klix.ba.

Ističe da su brojni građani BiH u potrazi za poslom stigli u Ukrajinu, gdje su proteklih godina zasnovali i porodice.

"Često se čujem sa nekima od njih. Oni još ne razmišljaju o odlasku iz Ukrajine i kažu mi da ne idu u one dijelove grada u kojima ima provokacija i protesta", naglašava Hrnjić.