BiH
83

Mehmed Hrnjić za Klix.ba iz Ukrajine: Situacija je napeta, ulicama hodaju i naoružani civili

Piše: Am. Dž.
Foto: AFP
Foto: AFP
Trideset građana BiH nastavlja živjeti u Ukrajini, zemlji u čijim su istočnim dijelovima oružani sukobi na ulicama postali svakodnevnica. Jedan od Bosanaca i Hercegovaca koji živi u ovoj zemlji, građevinac Mehmed Hrnjić govori za Klix.ba o životnim uslovima u današnjoj Ukrajini, zemlji na rubu ratnog sukoba.

"U gradovima na istoku Ukrajine situacija je napeta. Postalo je normalno da civili hodaju ulicom sa oružjem u rukama. Situacija nimalo nije dobra, jer ne znamo šta nas čeka sutra", kaže na početku razgovora za Klix.ba Mehmed Hrnjić, porijeklom iz Stupara kod Kladnja.

On ističe da je situacija u gradu u kojem živi sa svojom porodicom, Dnjepropetrovsku, "za sada mirna".

"Na svakoj cesti kojom se ulazi u naš grad postavljeni su punktovi i vrše se stalne provjere građana. Nema nekih provokacija ali postoji bojazan da u grad planiraju ući oni koji će praviti probleme. Zato te kontrole", naglašava Hrnjić.

Optimističan je da neće doći do rata, iz razloga što bi se eventualni sukob proširio na okolne zemlje regije, ali i da bi ukrajinsko-ruski oružani sukob "sigurno doveo do trećeg svjetskog rata".

"Rekao bih da je situacija neizvjesna. Ali ako dođe do rata, vratit ćemo se kući u Bosnu. Ne mislimo ratovati ovdje", kaže Hrnjić.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u Ambasadi BiH u Mađarskoj, koja nerezidentno pokriva i Ukrajinu, niko od građana BiH nije evakuiran u posljednjim danima napetosti u Ukrajini.